Cultura

Doua comedii in acest weekend pe scena Teatrului Maria Filotti

Doua comedii in acest weekend pe scena Teatrului Maria Filotti

Actorii Teatrului “Maria Filotti” din Brăila propun brăilenilor două comedii de excepție, premiera acestui an, cu piesa ”Bădăranii” și o premieră a anului trecut, spectacolul ”Tango”.

Sâmbătă, 3 februarie, orele 18.00, la Sala mare a Teatrului “Maria Filotti” se va juca spectacolul “BĂDĂRANII” de Carlo Goldoni, în regia lui Petru Vutcărău.

“Bădăranii”, comedie clasică în trei acte, pusă prima dată în scenă în 1760 la Teatro San Luca cu ocazia Carnavalului de la Veneția. Cu o istorie remarcabilă în teatru dar şi în cinematografie, text mereu actual, un veritabil eveniment social, cu caractere înfăţişate de Goldoni direct, aspru, fără convenţii stereotipe, fără improvizaţii, cu alunecări în grotesc şi vulgaritate, în care măştile şi costumele de bâlci au fost înlocuite cu fizionomii, aceasta este piesa pusă în scenă sâmbătă de actorii teatrului brăilean.

Spectacolul “Bădăranii”, alături de alte piese celebre ale lui Carlo Goldoni, precum “Slugă la doi stăpâni”, “Văduva isteaţă”, “Fata cinstită”, “Familia anticarului”, “Flecărelile femeilor”, “Doi gemeni veneţieni” etc., rămâne cea mai semnificativă imagine a calităţilor şi mai ales a defectelor burghezului veneţian, în care centrul lumii lui comice este caracterul, eliberat de orice schematism, în care nimic nu trenează, nimic nu e repetitiv, replicile scânteiază. Căci, de la raţiune la furie, de la insinuare la grosolănie, nu este decât un pas.

O capodoperă a dramaturgiei pusă în scenă la Teatrul “Maria Filotti” de reputatul regizor şi director al Teatrului Naţional Eugene Ionesco din Chişinău, Petru Vutcărău.

Scenografie este semnată de Vladimir Turturica si Elena Gheorghe, coregrafia apartine Victoriei Bucun, iar distribuţia este formata din: Dan Moldoveanu, Corina Georgiana Borş, Silviu Debu, Marcel Turcoianu, Cătălina Nedelea, Ramona Gîngă, Zane Jarcu, Monica Ivaşcu, Valentin Terente şi Adrian Ștefan.

Duminică, 4 februarie, de la ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului Maria Filotti va avea loc o nouă reprezentație a spectacolului ”Tango”, un text genial al marelui scriitor polonez, Slawomir Mrozek, care și-a avut premiera pe scena teatrului brăilean în luna mai 2017.

O comedie absurdă despre eliminarea valorilor, despre totalitarism, despre ideologii eșuate și vise spulberate, despre dureri neîmpărtășite și nevoia de libertate cu orice preț.

Un text memorabil, un spectacol eveniment, în regia lui Vladimir Anton, unul dintre regizorii reprezentativi ai tineri generații, o scenografie inspirată, semnată de Rodica Der.

Din distribuție fac parte: Conrad Mericoffer, Valentin Terente, Emilia Mocanu, Ramona Gîngă, Liviu Pintileasa, Corina Borş și Adrian Ştefan.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •