Administratie

Deputatul Varga îl contrazice încă o dată pe șeful CJ Brăila

Deputatul Varga îl contrazice încă o dată pe șeful CJ Brăila

Deputatul liberal Vasile Varga a revenit asupra subiectului privind emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcții și susține că primăriile din județul Brăila pot emite în continuare aceste documente.

Deputatul liberal Vasile Varga a făcut demersuri pe lângă Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care a transmis, prin intermediul prefecturii, către Consiliul Județean Brăila, o adresă cu o serie  de clarificări. Documentul limpezește modul în care trebuie aplicate prevederile Legii nr. 193/2019 și ale Legii 7/2020, prin care a fost modificată Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.

”Legea a fost înțeleasă greșit la Brăila, unde președintele consiliului județean, domnul Francisk Chiriac, i-a dezinformat pe primari și le-a recomandat să nu mai emită autorizații de construire și certificate de urbanism, pe motiv că acestea mai pot fi eliberate doar prin intermediul comisiilor de acord unic, ceea ce este complet fals! O bătaie de joc la adresa primarilor! Cu clarificările venite de la minister, sper că președintele CJ Brăila va înțelege, în sfârșit, cum trebuie aplicată legea și că cetățenii pot primi autorizațiile de construire, ca și până acum, de la orice primărie. Noile prevederi s-au dorit un pas spre debirocratizare și un sprijin pentru cetățeni, care să obțină mai repede avizele și acordurile necesare realizării unei construcții, prin accesarea unor aplicații on-line, dar se pare că unii refuză să înțeleagă acest lucru”, a precizat și Florin Roman, liderul Grupului PNL din Camera Deputaților și inițiator al modificărilor legislative.

De altfel, sesizat de Vasile Varga asupra modului eronat în care este interpretată legea, Florin Roman s-a oferit public să-i acorde lui Francisk Chiriac consiliere, pentru aplicarea noilor prevederi.

În documentul emis de minister este specificat faptul că, la nivelul consiliilor județene și a primăriilor din municipiile reședință de județ trebuie înființate Comisii de Acord Unic (C.A.U.), care să emită avizele și acordurile necesare unei lucrări de construcții, prin eliberarea unui acord unic, tuturor celor care depun o solicitare, în format electronic. Și restul primăriilor pot înființa astfel de structuri, dar doar dacă doresc, activitatea lor urmând a se desfășura ca și până acum, cu eliberarea avizelor și autorizațiilor, la sediul autorității locale. Prin serviciul de acord unic, cetățenii au posibilitatea de a primi avize și acorduri printr-un sistem informatic ce poate fi accesat de la punctul de contact unic www.edirect.e-guvernare.ro, fără să se mai deplaseze la primărie.

Reacția deputatului Varga vine după ce arhitectul-şef al judeţului, Marian Rusu, și preşedintele Francisk Iulian Chiriac a informat primarii că anumite modificări la Legea 50/1991 îi obligă să aibă un arhitect-şef, un urbanist şi un  inginer constructor la Primărie, pentru a mai putea elibera certificate de urbanism şi autorizaţii de construire. Nici o primărie din județul Brăila, inclusiv municipiul Brăila, nu îndeplineşte aceste condiţii.

Comisiile de acord unic de la nivelul Consiliului Județean și  a Primăriei Brăila  trebuie constituite în 60 de zile de la emiterea normelor metodologice de aplicare a legii, adică până în luna martie 2020.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •