Administratie

Deputatul PNL Antoneta Ioniță ia poziție față de dispariția de pe piață a medicamentelor ieftine

Deputatul PNL Antoneta Ioniță ia poziție față de dispariția de pe piață a medicamentelor ieftine

Dispariția unor medicamente esențiale, în special a celor cu preț redus, ca urmare a aplicării unei Ordonanțe de Guvern, a intrat în atenția deputatului PNL de Brăila, Antoneta Ioniță, care s-a adresat ministrului Sănătății, Sorina Pintea. Medic de profesie, Antoneta Ioniță cunoaște situația și consideră că actuala stare îi pune pe unii pacienți în situația de a nu mai avea acces la tratament, din cauza prețurilor prohibitive, și, prin urmare, de a fi condamnați să nu-și poată rezolva problemele de sănătate.

Restricționarea accesului la medicamentele esențiale vine pe fondul introducerii, pentru producătorii de medicamente, a unei contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, cunoscută sub numele de ”taxa clawback”. Conform studiilor de piață, aplicarea uniformă a formulei de calcul pentru această contribuție a dus la dispariția a mii de medicamente din farmaciile din țară, în special a medicamentelor mai ieftine, sub 25 de lei, în marea lor majoritate fabricate în România.

Realitatea este că situația este cauzată de faptul că aplicarea acestei taxe are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preț scăzut, a medicamentelor românești bune și ieftine, care ajung să aibă un preț la vânzare sub costul de producție și pe care fabricile de medicamente au decis să nu le mai fabrice sau sunt oprite de la comercializare. De aceste medicamente beneficiau în special bătrânii și bolnavii cronici, oameni cu venituri reduse, care sunt acum în imposibilitatea de a-și mai continua tratamentul”, a avertizat Antoneta Ioniță.

Deputatul liberal a solicitat ministrului sănătății să precizeze ce demersuri a făcut pentru ca medicamentele ieftine să ajungă la pacienți, dar și ce măsuri a luat pentru ca producătorii de medicamente generice din România să fie protejați, astfel încât să nu dispară și alte medicamente de pe piața internă, medicamente de care bolnavii din România au nevoie și pe care să-și permită să le cumpere.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •