Evenimente

Debitele Dunarii s-ar putea mentine ridicate doua-trei saptamani

Debitele Dunarii s-ar putea mentine ridicate doua-trei saptamani
Debitele Dunarii s-ar putea mentine ridicate doua-trei saptamani
Debitele Dunarii s-ar putea mentine ridicate doua-trei saptamani

Debitele Dunarii s-ar putea mentine ridicate inca doua-trei saptamani, dupa cum a anuntat astazi ministrul delegat pentru ape, Lucia Varga, intr-o videoconferinta cu prefectii, aceasta atragand atentia prefectilor din judetele riverane fluviului sa supravegheze situatia si sa ia toate masurile necesare.

„Va rog sa nu va raportati la debitele istorice. Digurile pe Dunare sunt sub apa, pe debite ridicate de trei saptamani. Inundatiile pe Dunare nu sunt ca pe cursurile inferioare, intra debitul si intr-o zi-doua trece. S-ar putea sa stam cu debitele ridicate doua-trei saptamani, s-ar putea sa apara probleme inclusiv la debite care nu sunt considerate istorice”, a declarat Lucia Varga. Varga a atras atentia autoritatilor din judetele riverane Dunarii sa supravegheze zonele critice, sa realizeze suprainaltari si consolidari ale digurilor acolo unde este necesar.

Judetele care sunt in atentia autoritatilor centrale si locale sunt Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Tulcea, Constanta. Varga a mai spus ca in judetul Mehedinti sub supraveghere este Portul Gruia, dar si localitatea Pristol, unde zece case ar putea fi inundate in cazul unor debite crescute ale Dunarii. Potrivit acesteia, in Dolj exista o atentionare pentru portul Cetate, existand pericolul ca mai multe hectare de teren agricol, o moara, o ferma si o manastire sa fie afectate de ploi.

In judetul Braila, autoritatile supravegheaza Insula Mare a Brailei unde ar putea aparea probleme in urma ploilor abundente. Digul care apara IMB este monitorizat in permanenta, pentru a se interveni in regim de urgenta in momentul in care apar grifoane, fenomen extrem de periculos, care poate duce la slabirea structurii de rezistenta a acestuia. Nivelul Dunarii se indreapta in judetul Braila spre cota de inundatie, iar digurile, inclusiv cel din IMB, au intrat in faza a III-a de aparare, avand apa urcata pana la jumatatea taluzului. Potrivit directorului Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Braila, Adrian Turiac, deocamdata situatia este sub control, atat pe sectoarele de dig care apara Insula Mare, cat si pe cele dinspre terasa Brailei, dar situatia s-ar putea complica spre sfarsitul acestei saptamani, cand se asteapta o viitura care va face ca la Braila sa fie depasita cota de inundatie, de 610 cm. In localitatile din sudul Insulei Mari a Brailei, respectiv comunele Marasu si Frecatei, se afla peste 5.000 de locuitori. Istoricul Dunarii la Braila a fost in data de 26 aprilie 2006, cand s-a inregistrat o cota de 699 cm si un debit de 15.000 mc/s.

Lucia Varga a subliniat ca in Calafat sunt sub atentionare 18 gospodarii, un depozit de mobila si o statie de epurare. In judetul Teleorman in atentia autoritatilor se afla zona Seaca, unde sunt 220 de case care ar putea fi afectate de inundatii. In judetul Calarasi exista o atentionare pentru zona Borcea de Sus, iar in Ialomita la Fetesti, unde sunt 150 de case care ar putea fi in pericol. De asemenea, exista o atentionare si pe Bratul Borcea. In Constanta este monitorizata localitatea Viile, iar in Tulcea este sub supraveghere zona Sulina.

La videoconferinta au participat si secretarii de stat Constantin Chiper si Anghel Andreescu care au atras atentia autoritatilor ca in localitatile care au avut de suferit din cauza inundatiilor sa exista o monitorizare permanenta a bunurilor din gospodarii pentru ca hotii ar putea patrunde in casele parasite. De asemenea, oficialii MAI au spus ca elicopterele institutiei sunt gata sa intervina in localitatile unde va fi nevoie ca oamenii sa fie salvati. Totodata, Constantin Chiper a aratat ca in continuare este necesara asigurarea permanentei la prefecturi, iar autoritatile trebuie sa tina legatura cu primarii localitatilor afectate de inundatii.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.