
Mancarea de post a ajuns mai scumpa decat cea obisnuita. Cei care tin post in aceasta perioada cheltuie mai mult pe mancare decat cei care nu respecta aceasta traditie. Cosul zilnic pentru cei care postesc costa aproximativ 30 de lei.
Legumele de sezon sunt scumpe – romanii platesc pana la noua lei pentru un kilogram de rosii, iar laptele de soia sau cascavalul vegetal sunt mai piperate la pret decat cele naturale, fasolea boabe numai un kilogram este 10 lei, cartofii 2 lei kg., orez, 5 lei kg. Produsele de post ii fac pe romani sa scoata din buzunare chiar mai multi bani decat pentru o masa normala. Preturile pentru produsele dintr-un cos de alimente care contine lapte de soia, cascaval vegetal, orez, zacusca, paine si pateu vegetal costa cateva zeci de lei. Legumele si fructele se vand in pietele brailene la preturi mari: in Post, romanii platesc noua lei pe kilogramul de rosii, doi lei pe legatura de ceapa si inca doi lei pentru legaturile de ridichi. Preturile la legume nu vor scadea in perioada urmatoare, mai ales ca urmeaza Floriile si Pastele, perioada in care de obicei preturile cresc.
Ce e bine sa mancam in perioada postului?
Postul Pastelui poate sa se transforme intr-un lucru benefic pentru organismul tau doar atunci cand consumi alimente cat mai putin prelucrate, cereale integrale, leguminoase, fructe proaspete, nuci, seminte si multe verdeturi, atrag atentia medicii nutritionisti.
Astfel, alimentele gatite cat mai simplu, ciorbele de zarzavat, salatele de cruditati combinate cu un aport insemnat de leguminoase sau cereale integrale pot sa asigure organismului energia de care are nevoie, dar si eliminarea eficienta a toxinelor. Numai adoptand un astfel de regim alimentar nu vei priva organismul de nutrienti si nu vei risca sa te ingrasi in post, in special din cauza consumului ridicat de produse fainoase care au la baza faina alba rafinata.
Daca tii post, nu fa abuzuri de pateuri vegetale, mezeluri si produse procesate din soia, cartofi prajiti, paine din faina alba rafinata, margarina, dulciuri dietetice, supe instant, chipsuri.
Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca din meniu cand tii post: fasolea boabe, nautul, mazarea, lintea, spanacul, patrunjelul, leurda, urzicile, andivele, rucola, salata verde, broccoli, conopida, varza si orice alte legume care sunt pe placul tau; nucile si semintele neprajite, orezul integral (brun) sau ovazul, ciupercile, hrisca, fructele proaspete, avocado si uleiul de masline sau de floarea-soarelui presate la rece. Alimente cu un puternic efect detoxifiant pe care le poti consuma cand tii post: avocado, varza, lamai, grapefruit, sfecla rosie. Si totusi… au mai ramas doua saptamani de post.