
Transportatorii rutieri pot depune de marți, 15 iulie 2014, cererile de restituire a unei părți de 4 eurocenți din acciza suplimentară la carburanți, de 7 eurocenți. Autoritatea Rutieră Română (ARR) a fost desemnată administrator al schemei de ajutor de stat, iar Ministerul Finanțelor Publice este ordonator principal de credite, după cum a anunțat Ministerul Transporturilor. Astfel, ARR stabilește eligibilitatea solicitanților, transmițând Ministerului Finanțelor operatorii economici pentru restituirea diferenței de accize.
Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a hotărârii și 31 martie 2019, inclusiv. Pentru a i se restitui cei 4 eurocenți din acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litrul de carburanți, transportatorul trebuie să parcurgă procedura de restituire, adică înregistrarea în Registrul vehiculelor al operatorilor economici eligibili pentru restituirea accizei și solicitarea trimestrială a restituirii sumelor care provin din plata accizei.
Anumite categorii de transportatori vor putea să-și recupereze o parte din banii plătiți pe acciza suplimentară de 7 eurocenți/litru la motorină. Mai exact, acest lucru se va realiza printr-o schemă de ajutor de stat, aprobată printr-un act normativ publicat miericuri, 9 iulie 2014, în Monitorul Oficial, și care se va aplica din 15 iulie. Acciza la motorină a fost redusă, din 4 aprilie 2014, pentru două categorii de transportatori, cu 4 eurocenți/litru, după ce OUG nr. 14/2014 a modificat Codul fiscal. Această scădere a fost efectuată pentru a preîntâmpina posibilele efecte negative ale creșterii nivelului de accize pentru motorină cu 7 eurocenți/litru, începând cu data de 1 aprilie 2014.
Măsura care a intrat în vigoare pe 4 aprilie 2014 este valabilă pentru cei care efectuează: transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri și cu o greutate brută autorizată de cel puțin 7,5 tone; transportul de călători, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de călători, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit în Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 5 septembrie 2007 de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective; aceste categorii se referă la autovehiculele construite pentru transportul de persoane, care au mai mult de 8 locuri, diferența fiind că cele din categoria M2 au o masă de până la 5 tone, iar cele din categoria M3 o masă de peste 5 tone. De asemenea, în același act normativ se menționează că reducerea accizei cu 4 eurocenți/litru se va realiza prin restituirea sumelor reprezentând diferența dintre nivelul standard de accize și nivelul de accize diferențiat, către operatorii economici licentiați în Uniunea Europeană.
Pentru a realiza acest lucru, Ministerul Finanțelor Publice a aprobat prin HG nr. 537/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 512 din 9 iulie 2014, condițiile, procedura și termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferența dintre nivelul standard al accizelor și nivelul accizelor diferențiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor. Concret, prin acest document, care va intra în vigoare pe 15 iulie 2014, este instituită o schema de ajutor de stat pentru restituirea unei părți din acciza suplimentară de 7 eurocenți, care va fi administrată de Autoritatea Rutieră Română (RAR).
Potrivit actului normativ, perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat în cadrul căreia se vor putea emite acorduri pentru finanțare este cuprinsă între 15 iulie 2014 și 31 martie 2019, inclusiv. De asemenea, tot în această perioadă se va efectua plata ajutorului de stat. Noile reguli stabilesc că bugetul total maxim alocat schemei este de 3,02 miliarde de lei, cu posibilitatea suplimentării. Numărul total estimat al operatorilor economici care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 20.114, numărul mediu anual de operatori economici beneficiari fiind de 20.114.
Cine va beneficia de ajutorul de stat
Conform hotărârii, care se va aplica din 15 iulie, vor beneficia de acest ajutor de stat doar cele două categorii de transportatori, menționate anterior, respectiv cei care transportă mărfuri și persoane. Totuși, pentru a putea solicita restituirea unei părți din acciza suplimentară de 7 eurocenți/litru operatorii economici vor trebui să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: sunt licentiați în România sau în alte state membre; dețin vehicule eligibile; în cazul operatorilor economici stabiliți în România dacă nu intră în categoria întreprinderilor în dificultate, nu se află în procedura de executare silită, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională sau lichidare, nu au fost declarați inactivi sau nu au intrat în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, nu beneficiază de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, atât la momentul înregistrării în Registrul vehiculelor și al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, cât și la momentul efectuării restituirii de accize de către ordonatorul de credite, nu au obligații de plată restante la bugetul general consolidate. De asemenea, pot beneficia de restituirea părții din acciză și operatorii economici pe numele cărora nu au fost emise decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau în cazul în care asemenea decizii au fost emise acestea nu au fost executate conform prevederilor legale în vigoare; persoanele înregistrate în Registrul vehiculelor și a operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, precum și cei care alimentează vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție înregistrate în baza art. 20669 alin. (6) din Codul fiscal, utilizând un card de gestiune a alimentarilor și din rezervoarele pentru consum propriu deținute la punctele lor de alimentare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție, în cazul operatorilor economici stabiliți în România.
Operatorii economici trebuie să țină în format electronic evidența intrărilor/ieșirilor de motorină aferente fiecărui rezervor propriu, din care să rezulte cantitățile de motorină cu care au fost alimentate vehiculele eligibile în cursul trimestrului care face obiectul cererii de restituire, să dețină pentru aceste rezervoare certificate de calibrare eliberate de Biroul Român de Metrologie Legală sau de un laborator de metrologie agreat de acesta, iar rezervoarele să fie dotate cu dispersoare electronice pentru distribuție. Noile dispoziții stabilesc că operatorii economici licențiați în alt stat membru pot să își desemneze un reprezentant în scopul restituirii de accize, lucru care se va realiza în baza unei cereri depuse la Autoritatea Rutieră Română. De asemenea, cererea va trebui însoțită de acceptul scris al persoanei propuse ca reprezentant, din care să reiasă îndeplinirea obligațiilor ce îi revin.
Cum își vor recupera transportatorii banii din acciza suplimentară la motorină
Conform HG nr. 537/2014, transportatorii care vor solicita restituirea unei părți din acciza suplimentară la motorină vor trebui să parcurga mai multe etape. În primul rând, aceștia trebuie să se înregistreze în Registrul vehiculelor și al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize, prin depunerea unei cereri, însoțită de documente justificative, la Autoritatea Rutieră Română.
Mai departe, Autoritatea Rutieră Română va verifica eligibilitatea fiecărui vehicul, în funcție de care va aproba sau va respinge cererea. Decizia de aprobare sau de respingere a cererii va fi comunicată transportatorilor în termen de maximum 15 zile de la data depunerii acesteia. După aceea, operatorii economici vor trebui să depună la Autoritatea Rutieră Română o altă cerere pentru restituirea accizelor, în format electronic sau pe suport hârtie, pentru un trimestru calendaristic, începând cu prima zi a trimestrului următor celui pentru care se solicită restituirea, dar nu mai târziu de un an de la această dată. Pot fi depuse simultan cereri de restituire aferente mai multor trimestre calendaristice.
Potrivit hotărârii de Guvern care se va aplica din 15 iulie, cererea de restituire de accize va fi însoțită de următoarele documente, prezentate în format electronic sau pe suport de hârtie: în cazul în care alimentarea vehiculelor se face de la stațiile de distribuție înregistrate potrivit art. 20669 alin. (6) din Codul fiscal, un borderou centralizator al cantităților de motorină alimentate de fiecare vehicul eligibil în parte, copii de pe facturile de achiziție a motorinei împreună cu anexele la facturi, emise de către stațiile de distribuție sau de către terți, precum și dovada plății integrale a facturilor prin instrumente de plată bancare; în cazul în care alimentarea vehiculelor se face de la rezervoarele proprii de alimentare, un borderou centralizator al cantităților de motorină alimentate de fiecare vehicul eligibil în parte, copii de pe facturile de achiziție a motorinei, precum și dovada plății facturilor prin instrumente de plată bancare.
Pentru a soluționa cererile depuse de transportatori, Autoritatea Rutieră Română va avea obligația de a accesa Registrul vehiculelor și al operatorilor economici eligibili pentru restituirea de accize și de a verifica dacă în perioada pentru care solicita restituirea operatorul economic este eligibil în registru, precum și dacă fiecare vehicul pentru care se solicită restituirea de accize este eligibil în registru. De asemenea, Autoritatea Rutieră Română va verifica documentele transmise de transportatori și va soluționa cererile în ordinea înregistrării acestora.
Decizia de aprobare a cererii de restituire se întocmește în 3 exemplare, dintre care un exemplar rămâne la ARR, un exemplar se comunică solicitantului și un exemplar se transmite ordonatorului de credite, în termen de două luni de la data înregistrării cererii. În schimb, decizia de respingere a cererii de restituire se întocmește în două exemplare, dintre care un exemplar rămâne la ARR și un exemplar se comunică solicitantului în termen de două luni de la data înregistrării cererii. Restituirea sumelor aprobate conform deciziei emise de ARR va fi efectuată de ordonatorul principal de credite cel târziu în termen de 10 zile lucrătoare de la data comunicării deciziei de aprobare a restituirii.
Conform noilor prevederi, suma de restituit reprezintă valoarea exprimată în lei a rezultatului obținut prin înmulțirea bazei de restituire cu 40 euro/1.000 litri. Conversia în lei a sumei de restituit se va face utilizând cursul de schimb prevăzut de Codul fiscal pentru calcularea accizelor. Pentru cererile depuse în cursul anului 2014, cursul de schimb valutar aplicabil va fi de 4,5223 lei/euro, actualizat cu media anuală a indicelui prețurilor de consum calculată în luna septembrie 2013, comunicată oficial de Institutul Național de Statistică, respectiv 104,77%. Perioada de restituire de accize este trimestrul calendaristic.
Potrivit noilor reglementări, controalele ulterioare cu privire la realitatea informațiilor prezentate în administrarea schemei de ajutor de stat se efectuează de către ANAF, potrivit Codului de Procedură Fiscală. În scopuri de control ulterior, operatorii economici au obligația să pastreze, printre altele, următoarele documente: fișele de magazie pentru fiecare rezervor propriu, precum și bonurile de consum întocmite la fiecare alimentare a vehiculelor eligibile din rezervorul respectiv; înregistrările tahografului din prima și din ultima zi a trimestrului pentru care se depune cererea de restituire; documentele de transport prevăzute la art. 3 pct. 14 din OG nr. 27/2011, cum ar fi, dar fără a se limita la scrisoarea de transport CMR, avizele de transport, foile de parcurs, care atestă faptul că vehiculele au fost efectiv utilizate pentru transportul de mărfuri, respectiv pentru transportul de persoane, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public local de persoane; documentele care atestă dreptul de deținere al vehiculelor pentru care se acordă dreptul de restituire; documentele de vânzare, distrugere, export, pentru toate vehiculele ale căror consumuri sunt incluse în cerere; anexele la facturile de achiziție a carburanților; unitățile electronice de stocare. Documentele menționate mai sus se vor arhiva pentru o perioadă de 10 ani de la data depunerii cererii de restituire.
Până la sfârșitul acestei luni vor fi publicate pe site-ul Autorității Rutiere Române (www.arr.ro) formularele necesare depunerii solicitărilor de înscriere în Registrul vehiculelor a operatorilor economici eligibili pentru restituirea accizei. Solicitările și documentele aferente vor fi depuse sau transmise la sediul agenției teritoriale ARR din județul unde operatorul economic a obținut Licența comunitară/Certificatul de transport în cont propriu. Operatorii economici străini pot depune solicitările, în limba română, la orice agenție teritorială ARR.