Economie Actualitate Social

Daniel Constantin: “Avem masuri concrete in beneficiul agricultorilor”

Daniel Constantin: “Avem masuri concrete in beneficiul agricultorilor”
Daniel Constantin: “Avem masuri concrete in beneficiul agricultorilor”
Daniel Constantin: “Avem masuri concrete in beneficiul agricultorilor”

Una dintre cele mai aşteptate măsuri legislative pentru crescătorii de animale, cu precădere pentru sectorul ovin este Legea pajiştilor.

După ani de încercări nereuşite şi de măsuri inaplicabile, putem spune astăzi că, în sfârşit, avem o lege a pajiştilor. Promulgată, dar încă fără norme de aplicare.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că MADR a asigurat cadrul legislativ, însă autorităţile locale sunt cele care trebuie să aplice legea aşa cum trebuie. Daniel Constantin a adăugat că din 2015 se va defini, prin lege, noţiunea de fermier activ, astfel că pe „lista neagră” se vor afla toţi cei care nu obţin venituri din activităţi agricole şi care, până acum, solicitau la APIA plăţile directe pentru păşune. Inclusiv primăriile şi consiliile locale. Mulţi dintre crescătorii de ovine prezenţi au ridicat probleme specifice legate de concesionarea suprafeţelor de păşunat, semn că măcar normele de aplicare ce sunt acum în lucru să puncteze clar beneficiile crescătorilor de animale şi modul în care aceştia, ca utilizatori ai pajiştilor, au dreptul de a accesa prioritar plăţile directe.
Măsuri concrete au fost luate şi în ceea ce priveşte stimularea comasării terenurilor. Astfel, începând cu 2015, plata directă la hectar pentru suprafeţele cuprinse între 1 şi 5 hectare şi cele peste 30 de hectare va fi în cuantum de 170 euro/hectar, dar cu respectarea mai multor prevederi comunitare, cum ar fi „pachetul de înverzire”. Pentru stimularea comasării, deţinătorii suprafeţelor cuprinse între 5 şi 30 de hectare vor primi cu 45 de euro mai mult le hectar, adică 215 euro la hectar, pentru a determina asocierea acestora prin comasarea terenurilor.
Daniel Constantin a declarat:

În acceeaşi direcţie a comasării, în varianta oficială a PNDR-ului 2014-2020, s-a introdus o măsură pentru sprijinirea celor care renunţă la activităţile agricole, în special prin arendare. Stimulentul financiar este de 120 la sută din cât ar fi primit proprietarul terenului ca plată directă, adică 204 euro/hectar. Această măsură, prevăzută pentru 5 ani, va intra în vigoare în 2016, pentru solicitările la plată aferente anului 2015. Până la 1 august, Ministerul Agriculturii va notifica Uniunea Europeană în legătură cu transferul sumelor necesare din bugetul Pilonului I – plăţi directe, către Pilonul II – dezvoltare rurală. Punctaj suplimentar şi prioritate la accesarea fondurilor europene vor avea în noul PNDR şi fermierii care vor integra activităţi agricole, faţă de cei care pornesc o afacere de la zero. Deşi România stă bine la capitolul exporturi, după cum arată şi cifrele de anul trecut şi din primele trei luni ale acestui an, problema e că exportăm multă materie primă. De exemplu, în loc să exportaţi porumb, puteţi să-l integraţi într-o activitate zootehnică şi beneficiaţi şi de punctaj suplimentar pe PNDR.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •