Aflat astăzi la Brăila la evenimentul cu tema „Oportunități de finanțare prin Planul Național Strategic 2023-2027”, organizat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală din cadrul MADR, la Hotel Alma Health & Spa Retreat, din stațiunea Lacu Sărat, ministrul Petre Daea a transmis că suprafața agricolă din Brăila trebuie irigată integral pentru a avea siguranța producției. Alături de ministru s-a aflat și secretarul de stat din cadrul MADR, Sorin Moise, directorul general al AM PNDR, Dana Rebega, directorul general al AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, George Chiriță, directorul general al ADS, Sava George, directorul general al Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, Gheorghe Căunei, și directorul general al ANIF, Cornel Popa.
La eveniment au participat peste 200 de fermieri și crescători de animale din zona Brăila, Galați, Ialomița, cărora li s-a prezentat în detaliu prioritățile MADR, și s-a vorbit despre cei 15,8 miliarde de euro care pot și trebuie să ajungă la fermieri, despre ce va aduce nou în agricultura românească acest plan, despre irigații în sistemele locale dar și despre investiții viitoare.
Petre Daea a declarat că țara noastră trebuie protejată de factorii climatici distructivi, în așa fel încât producția să ajungă în hambare, iar în acest sens vor fi alocate fonduri consistente prin Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații din România (PNI). Totodată, ministrul agriculturii a subliniat necesitatea ca fondurile europene să fie accesate și să ajungă în conturile fermierilor la timp și necondiționat.
Daea a făcut apel la sprijin din partea autorităților locale și la implicarea structurilor subordonate, astfel încât să fie îndeplinite toate obiectivele propuse pentru a iriga întreaga suprafață a județului Brăila.
Daea a vorbit și despre negocierile pe care reprezentanții ministerului le-au avut cu reprezentanții Uniunii europene pe unele condiții impuse pentru a fi incluse în acest program stategic. Astfel, s-a reușit menținerea celor două agenții care se ocupă de plățile fondurilor europene către agenții. O altă condiție impusă era ca în două perioade din an, una vara și una iarna, timp de 30 de zile, 20% din suprafața arabilă trebuia să fie ”la negru” și 80% cu vegetație, lucru de neacceptat, așa cum a spus Daea.



