Actualitate

Dacă e vineri, poliţiştii vorbesc tuturor participanţilor la trafic

Dacă e vineri, poliţiştii vorbesc tuturor participanţilor la trafic

Poliţiştii brăileni reamintesc tuturor participanţilor la traficul rutier despre obligativitatea de a respecta semnificaţia mijloacele speciale de avertizare luminoasă şi sonoră ale autovehiculelor aparţinând poliţiei, pompierilor, jandarmeriei, care se deplasează în acţiuni de intervenţie sau execută misiuni cu caracter de urgenţă.

În cadrul campaniei ”100 de zile de mesaje preventive”, polițiștii le reamintesc participanților la trafic că în art. 32 din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, se precizează că semnalele speciale de avertizare luminoase sunt emise intermitent de dispozitivele de iluminare montate pe autovehicule şi au următoarele semnificaţii:

 1. lumina roşie obligă participanţii la trafic să oprească în direcţia de mers cât mai aproape de marginea drumului (autovehiculele aparţinând poliţiei şi pompierilor)
 2. lumina albastră obligă participanţii la trafic să acorde prioritate de trecere (autovehiculele aparţinând poliţiei, jandarmeriei, poliţiei de frontieră, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanţă sau medicină legală, protecţiei civile, Ministerului Apărării Naţionale, unităţilor speciale ale Serviciului Român de Informaţii şi ale Serviciului de Protecţie şi Pază, Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiţiei;
 3. lumina galbenă obligă participanţii la trafic să circule cu atenţie (autovehiculele cu mase şi/sau dimensiuni de gabarit depăşite, cele care transportă anumite mărfuri sau substanţe periculoase, cele destinate executării unor lucrări de drumuri, curăţeniei străzilor, deszăpezirii sau tractării, transportului şi depanării autovehiculelor rămase în pană sau avariate).

Astfel, conducătorii de vehicule sunt obligaţi: 

 • să oprească imediat, pe acostament sau, în lipsa acestuia, cât mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, în sensul de deplasare, la apropierea şi la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roşie şi sonore.
 • să reducă viteza, să circule cât mai aproape de marginea drumului în sensul de deplasare şi să acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare albastră şi sonore.
 • atunci care se apropie de intrarea într-o intersecţie, simultan cu un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele luminoase şi sonore, are obligaţia să îi acorde prioritate de trecere.

De asemenea, pietonilor şi persoanelor asimilate acestora le este interzis să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore. Traversarea drumului public se va realiza după trecerea vehiculelor respective.

În perioada următoare, echipe mixte formate din poliţişti, jandarmi şi pompieri vor face verificări privind modul în care participanţii la trafic respectă prioritatea de trecere a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritară, care au în funcţiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă şi sonoră, iar, în caz contrar, vor aplica sancţiuni.

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •