Uneori constatam ca n-i se altereaza carnea sau produsele din carne din motive care ne scapa la un momentdat. Pentru a evita aceste situatii neplacute, in cele ce urmeaza vom povesti despre metodele corecte de pastrare a carnii, fie in frigider, fie in congelator.
Pastrarea carnii in frigider
Se poate efectua in cativa pasi simpli, dupa cum urmeaza:
Fripturile, snitelele si cotletele se infasoara in hartie cerata sau folie alimentara transparenta si se pun inzona cea mai rece a frigiderului (pe placa de sticla de deasupra sertarului pentru legume).
Daca nu intentionam sa preparam carnea in ziua cumpararii, scoatem carnea din ambalaj si o pastram la frigider intr-un vas acoperit cu folie alimentara transparenta.
Este foarte important sa cunoastem cat tinem carnea in frigider, pentru ca nu va sta o vesnicie astfel ca durata maxima este pentru carnea proaspata de porc, miel si vita, de cel mult 2 zile.
Preparate, fripturile din carne tin cel mult 6 zile, pentru pastrare se ung cu ulei si se impacheteaza in folie perforata.
Pastrarea carnii in congelator
Pretabila pentru o perioada mai lunga de timp, congelarea este metoda de pastrare a carnii inghetate pentru maxim 10 luni, functie de sortiment.
Carnea proaspata se scoate cat mai repede din ambalaj, se sterge si se pune la congelator, numai in pungi speciale pentru congelare, din polietilena de inalta densitate. De preferat, daca suntem posesorii unui astfel de aparat, este vidarea pungilor. In lipsa lui, o optiune buna, este cumpararea carnii ambalate in vid.
Este recomandat ca bucatile de carne pentru gulas sau tocanita sa fie precongelate, pentru a nu se lipi unele de altele. Pentru acest lucru, taiem carnea in cuburi cu o latura oarecare, dar nu mai mare de 4-5 cm, apoi pe o tava le dam la congelator 1-2 ore, urmand apoi sa le ambalam pe portii in pungi si le reintroducem in congelator.
Pentru a ne descurca usor, este foarte bine sa congelam portii prestabilite de carne, pentru a le putea decongela usor la nevoie. Notam pe pachete continutul, greutatea si data.
Carnea poate fi congelata pe urmatoarele perioade maxime:
Vita, vitel si miel, maxim 8-10 luni.
Porc, maxim 4-6 luni.
Decongelarea carnii
Pentru a decongela corect carnea trebuie sa urmam cateva reguli simple:
Bucatile de carne pentru fripturi se aseaza pe o farfurie si se acopera cu folie transparenta, unde raman pana ce se decongeleaza complet. Timpul de decongelare nu este fix, dar in general se situeaza astfel: 2 ore pe centimetru grosime, in frigider.
Odata decongelata, carnea cruda nu se mai recongeleaza. Carnea partial decongelata se poate taia in felii subtiri, insa nu o preparam decat atunci cand ajunge la temperatura camerei. Altfel, la fierbere sau prajire va pierde 90% din suc si va fi mai mult fiarta in aburi decat rumenita sau fripta.
Carnea decongelata se pastreaza numai la frigider si se prepara in aceasi zi.
Sursa: Retete Culinare