Editorial

Crede si nu cerceta

Crede si nu cerceta
Crede si nu cerceta
Crede si nu cerceta

Cele mai frumoase si spectaculoase zile din Postul Mare sunt Deniile din ultima Saptamana Mare. Ca orice crestina mergem la biserica pentru a ne ruga de sanatate si a asculta slujbele preotilor propovaduite din invataturile Scripturii si ale Evangheliei. Multi, chiar foarte multi nu merg la biserica din mai multe motive, fie serviciu, fie nepasare, fie neincredere ori delasare, iar atunci cand viata sau problemele ii “inghesuie”, “rup” usile lacasurilor sfinte, fie ele din Romania, fie din strainatate. Deseori, unele batrane si-au facut un obicei de a fi nelipsite de la orice slujba, fie ea de sarbatoare crestin-ortodoxa, fie ca se tine maslu, bucurandu-se in orice moment de faptele lor. Altii se duc doar pentru a se spovedi la preot si a se impartasi, findca asa este traditia de Craciun sau de Inviere.

Dar majoritatea brailenilor, fie ei tineri, fie maturi, in Noaptea invierii, de pe la ora 22.30, incep sa “misune” pe strazile orasului, indreptandu-se spre cel mai apropiat lacas sfant sau acolo unde s-a dus “gasca” de prieteni. Rar vei mai vedea atata lume “forfotind” ca-ntr-un furnicar, doar daca este Revelion sau sunt Zilele Orasului, iar Primaria a pregatit spectacolul de artificii. Minunea minunata va dura doar doua ore, atunci cand ei, brailenii, vor lua Pasca si Lumina Invierii si vor asista la slujba din fata bisericii oficiata de preoti, iar dupa ora 01.00, nu vei mai “prinde” pe niciunul. Pe strazi, forfota se va astampara, iar in biserici doar “babutele” vor mai asista la slujbe pana dimineata, urmand ca invierea a doua sa fie duminica, de la ora 10.00, cand lacasul sfant de cartier se va umple iar de enoriasi.
Dar sa revenim la Joia Mare, de anul trecut la una din bisericile din oras, unde s-a oficiat Denia celor 12 Evanghelii, lume cat sa nu ai loc unde sa arunci un ac. Caldura insuportabila amestecata cu fumul de la lumanari si transpiratie, toate astea impletindu-se frumos in simtirile de crestin. Predica preotului din finalul slujbei se incheie printr-o invitatie: “Va poftim pe toti in Noaptea invierii pentru a lua lumina adusa prin stradania Episcopiei, tocmai de la Ierusalim, pentru toate bisericile din Braila”. Ma apropii de urechea mamei si ii spun ca acea lumina de la Ierusalim, in Noaptea invierii, coboara din cer si aprinde toate candelele din mica biserica fara ca preotii sa le atinga si oare cum au adus ei Lumina cu trei zile inainte? Iar atunci, o femeie din fata noastra ma aude, se intoarce si imi raspunde: “Crede si nu cerceta”…

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.