Luni, 29 iunie, de la ora 10.00, în Sala de la CUP ”Dunărea” Brăila a avut loc ședința ordinară a CLM, una cu câteva proiecte de hotărâre controversate, care au stârnit discuții aprinse încă din deschiderea ședinței. Trei proiecte aflate inițial pe ordinea de zi au fost scoase, iar un al patrulea a căzut la vot, neîntrunind majoritatea de 2/3 din numărul consilierilor în funcție, deoarece la această ședință au fost prezenți doar 19 aleși locali din cei 27 aflați în funcție. Au lipsit motivat Daniela Rădulescu (ALDE), Ene Tache (PPLC) și PNL-iștii Cristian Pricop, Laurențiu Chiru, Eduard Ciocan, Marian Fusea, Georgică Sterian și Paul Crețu.
Consilierul PNL Simona Drăghincescu a atacat în deschiderea ședinței “Regulamentul pentru emiterea avizelor necesare pentru executia lucrarilor subterane la retelele de utilitati publice, conditiile de refacere a suprafetelor afectate ce apartin domeniului public sau privat al municipiului Braila si obligatiile beneficiarului la terminarea lucrarilor”, proiect susținut de viceprimarul liberal Alexandru Dănăilă. Drăghincescu l-a acuzat pe acesta că a venit cu un document copy-paste după unul mai vechi, aprobat de CLM și din care a eliminat sancțiunile prevăzute de vechea hotărâre din 2013.
”Nimeni în România nu a îndrăznit să pună taxă de urgență, și îmi pare rău că un PNL-ist, cum este domnul viceprimar Dănăilă, propune introducerea taxei de urgență, care în Hotărârea 355/2013 nu exista, adică lucrările care se efectuau în regim de urgență nu aveau taxe, acum au taxe și dacă nu sunt plătite în conformitate cu cele ce le veți aproba, cu siguranță agenții economici vor rămâne să plătească până la 200% din suma pe care o datorează către CLM”, a spus Simona Drăghincescu.
Dănăilă a replicat nu este vorba despre copy-paste, ci despre o modificare substanțială a vechii hotărâri. Acesta a spus că obligația fiecărui executant al unei lucrări pe domeniul public va fi de a aduce la cunostință ce rețele sunt găsite în zona respectivă. Viceprimarul a mai spus că acest regulament se adresează executanților, dar costurile vor trebui suportate de către proprietarii rețelelor la care se execută lucrările.
În cele din urmă, deși Drăghincescu a solicitat scoaterea acestui proiect de pe ordinea de zi, proiectul a rămas și când a fost supus vorului nu a primit decât 15 voturi ”pentru” și 4 ”împotrivă”, neîntrunind majoritatea necesară, de 18 voturi.