Actualitate Social

Contestatiile la Bacalaureat au mai salvat 14 absolventi din Braila

Contestatiile la Bacalaureat au mai salvat 14 absolventi din Braila
Contestatiile la Bacalaureat au mai salvat 14 absolventi din Braila
Contestatiile la Bacalaureat au mai salvat 14 absolventi din Braila

Vineri 11 iulie au fost publicate rezultatele după contestații la Bacalaureatul 2014, unul la care județul Brăila a fost din nou fruntaș. Dacă inițial au fost declarați admiși 1389 de absolvenți, în urma soluționării contestațiilor numărul celor care au trecut de „examenul de maturitate„ a crescut la 1403. Totodată a crescut și numărul elevilor cu medii peste 9.00, de la 290 la 296. În final promovabilitatea la nivelul județului Brăila după prima sesiune a fost de 78,64%, la această sesiune prezentându-se doar 1784 absolvenți din 1851 care s-au înscris.

Potrivit inspectorului general adjunct Nicolae Cătălin Stanică, în Brăila au fost depuse 280 de contestații, după recorectarea tezelor lucrările fiind notate și în plus și în minus, fără a exista diferențe mai mici sau mai mari de 1.5 puncte. Astfel, în cazul a 86 de teze notele au crescut, iar pentru 29 de lucrări notele au fost scăzute, cele mai multe note fiind modificate la Limba română și la Istorie. La Limba română au fost 93 de contestații, iar după recorectarea tezelor 55 note au rămas neschimbate, 28 au fost notate în plus, iar 10 în minus.

O situație inedită a avut-o o absolventă a Liceului Mihail Sebastian, care a făcut contestație la atât la istorie cât și la geografie, după ce la prima corectare primise la amândouă nota 6. La limba română nu a riscat, considerându-se mulțumită cu nota 5.00. În urma contestației la istoria i-a fost crescută nota de la 6.00 la 7.35 și ar fi putut promova examenul chiar dacă ar fi rămas cu nota 6.00 la geografie. Numai că în urma contestației la geografie a doua notă a fost 5.35, iar media finală a rezultat 5.86.

Unui elev de la Panait Cerna i-a crescut nota cu 35 de sutimi, suficient pentru ca media să treacă de 6.00, dar datorită regulamentelor care prevăd că doar diferențele de peste 50 de sutimi în urma contestațiilor sunt luate în considerare și acest elev va mai susține încă o dată examenul, cel puțin la o probă la care să reușească să obțină o notă mai mare și să treacă de media 6.00. Au fost și alte situații, cu medii foarte aproape de 6.00, dar deși la contestații au avut note cu câteva zecimi mai mari, nu le-au fost luate în considerare pentru că nu depășeau fatidicele 50 de sutimi și astfel au ratat acest examen, deși cu noile note după contestații ar fi fost declarați reușiți.

Au fost însă și cazuri fericite, în care un elev de la LPS Brăila a primit după contestație nota 5.00 la istorie, cu un punct mai mult decât cea inițială și astfel a reușit să promoveze Bacalaureatul din această sesiune.

Au fost însă și situații în care deși le-a fost mărită nota la un examen chiar și cu un punct, nu a fost suficient pentru a obține media 6.00.

Pentru unii contestațiile au fost un ajutor, iar pentru alții doar o amăgire, dar ne întrebăm dacă notele de după contestații ar fi fost cele primite inițial și acești elevi ar fi promovat cu medii peste 6.00, de ce atrebuie să li se dea crezare notelor cu câteva sutimi mai mici primite inițial, care a lăsat mulți absolvenți în afara listei. Ca să nu mai vorbim de diferențele de peste 1 punct la unele contestații, diferențe foarte mari pentru unele materii la care nu prea e loc de interpretări. De aceea poate că cea mai echitabilă variantă ar fi introducerea unor teste grilă la acest examen, care să verifice cunoștințele acumulate de elevi și astfel ar fi evitate subiectele care dau naștere la interpretări ale rezolvărilor,cu diferențe mari între notele inițiale și cele de la contestații.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •