La Brăila s-au mai asfaltat câteva străzi, s-au mai construit câteva parcări prin cartiere, dar la capitolul baze sportive stăm rău de tot. În ceea ce privește numărul și calitatea bazelor sportive, în Brăila este un mic dezastru. Nu este o exagerare jurnalistică, ci o situație reală și iată de ce.
Am avut la Brăila o arenă de box. Situată aproape de centrul orașului, în acea arenă se disputau poate cele mai tari gale de box din România. Cine nu a auzit de frații Cuțov, Simion și Calistrat, unul vicecampion olimpic, celălalt medaliat cu bronz la olimpiadă. Arena a fost demolată și, pe locul ei, se tot construiește ceva nedefinit de ani buni.
Am avut la Brăila un stadion de atletism în parcul orașului. Cine nu a auzit de atleta campioană olimpică la săritura în lungime, Anișoara Cușmir. Stadionul a fost demolat și, pe același amplasament, a început construcția unui stadion nou, construcție care nu s-a mai terminat. Acum locul este invadat de bălării și de gunoaie.
Am avut și bazine de înot. Cine nu a auzit de Diana Mocanu și de Camelia Potec, campioane olimpice la natație. De vreo 8 ani, a început la Brăila construcția unui bazin nou. El a rămas neterminat până azi.
Am avut la Brăila un stadion de fotbal cu pistă de dirt-track – stadionul Municipal. A fost unul din cele mai mari stadioane din țară. La primul meci al Brăilei în divizia A, în 1990, au asistat la acel meci 23.000 de spectatori. Stadionul a devenit impracticabil și nu mai poate găzdui partide oficiale de fotbal.
Am mai avut un stadion în Brăila, Progresul. Acesta a fost demolat și a început acolo construirea unui stadion nou. Dar nu e foarte clar dacă și când va fi gata.
În aceste zile a sosit din Portugalia un antrenor nou la echipa locală de fotbal, domnul João Manuel Pinto. A fost un fotbalist mare, de 4 ori campion al țării sale. Îi spunem „Bun venit!” cu inima strânsă. Vine omul de la atăta distanță și noi nu prea avem unde să-l primim. Ce părere o să-și facă despre orașul nostru care nu are un stadion de fotbal?
Tot cu inima strânsă mă uit la copiii acestui oraș. Ei n-au prea multe locuri unde să practice sau să privească sport. Noi oamenii mari ai acestui oraș le-am cam stricat pe toate. Și stadioanele de fotbal, și stadionul de atletism, și arena de box, și bazinele de înot. Cine știe câți alți campioni olimpici ar fi putut pleca din aceste arene sportive așa cum au făcut-o cei amintiți mai sus?
Orașul Brăila are o frumoasă istorie sportivă în discipline ca înotul, atletismul, voleiul, boxul, fobalul. Hai să construim baze sportive și să ducem mai departe această istorie!
Editorial de Dan Rotaru