Administratie

Consilierul de stat Laszlo Borbely a fost prezent astazi la Braila, la un seminar pentru un viitor sustenabil

Consilierul de stat Laszlo Borbely a fost prezent astazi la Braila, la un seminar pentru un viitor sustenabil

Laszlo Borbely, consilier de stat la Cabinetul prim-ministrului şi coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG), a fost prezent astăzi la Brăila la un seminar regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă”. Acesta a anunțat că până cel târziu în luna mai va fi revizuită Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României.

Laszlo Borbely a participat marţi, la Brăila, la Seminarul Regional „Împreună pentru dezvoltarea durabilă”, eveniment organizat de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului împreună cu prefecturile şi consiliile judeţene din Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, pentru a dezbate revizuirea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României.

[quote]Această întâlnire o consider foarte importantă. Este a şasea întâlnire regională pe regiuni de dezvoltare ale ţării, pentru că trebuie să informăm pe cei care sunt aici, autorităţi locale, prefecturi, consilii judeţene, unităţi deconcentrate ce dorim să facem. Conceptul de dezvoltare durabilă, după 2015, când a fost aprobată Agenda 2030, în Adunarea Generală a ONU, a căpătat nu numai noi valenţe, dar am intrat într-o nouă eră. Avem 17 obiective mari, pe care le vom detalia în această întâlnire, şi 169 de ţinte mai mici, dar foarte importante, care cuprind, de fapt, toată societatea, nu numai din România, ci sunt agreate de toate ţările din ONU[/quote], a spus Laszlo Borbely.

În data de 14 noiembrie 2017, a avut loc la Bucureşti, Conferinţa „Pentru un viitor sustenabil” în cadrul căreia a fost anunţată începerea revizuirii Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României.

În cadrul Summitului Naţiunilor Unite din septembrie 2015, liderii la nivel global au adoptat cele 17 Obiecte de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030. Acestea reprezintă obiective globale, aplicabile tuturor statelor, care au misiunea de a depune toate eforturile pentru eradicarea sărăciei, de a lupta împotriva inegalităţilor şi de a combate schimbările climatice.

România şi-a asumat responsabilitatea de a stabili cadrul naţional necesar pentru atingerea celor 17 Obiecte de Dezvoltare Durabilă (ODD), astfel că Proiectul de Revizuire a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă reprezintă un demers concret realizat în vederea adoptării unui document programatic care să adapteze schimbarea de paradigmă la nivel global, în domeniul dezvoltării durabile, la priorităţile şi contextul naţional, pe orizontul de timp 2030.

Până cel târziu în luna mai vom revizui Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României. Va fi aprobată prin hotărâre de Guvern, după aceea urmează greul, adică să avem indicatorii cantitativi prin care, începând cu educaţie, sănătate, infrastructură, energie, oraşe moderne, mediu, schimbări climatice, tot ceea ce înseamnă societatea din România, să încercăm să ajutăm decidenţii să ia decizii înţelepte. Eu sper, cât de curând, să putem prezenta opiniei civile un draft de proiect al strategiei de dezvoltare durabilă„, a declarat Borbely.

În cadrul seminarului au mai ținut alocuțiuni prefectul județului Brăila – George Adrian Paladi, președintele CJ Brăila – Francisk Iulian Chiriac, Luminița Mihailov – director general ADR Sud-Est, Andra Orloschi – reprezentant Asociația Română Smart City și Mobilitate, Radu Antohe = expert dezvoltare rurală și politici agricole, Mirela Leonte – vicepreședinte Centrul de Consultanță Ecoogică Galați și prof. univ. dr. Violeta Pușcașu.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •