[quote style=”1″]La cate variante de ciorbe de fasole exista pe fata pamantului, numa’ la noi…darmi-te aiurea, era de neiertat sa nu povestim si despre varianta ardeleneasca sadea, de Ciorba de fasole cu tarhon si afumatura. Este oricum si un proverb care suna chiar asa…” speranta de viata ar creste exponential daca legumele ar mirosi la fel de bine ca afumatura”…, asa ca, in lumina proverbului si spre marea bucurie a amatorilor de carnuri afumate si fasole, povestim astazi despre ciorba asta. Si pana la urma, nu-i mare filosofie, de-a lungul timpului, am savarsit cateva “modele” de borsuri si ciorbe de fasole, asta insemnand fireste, ca nu ar trebui sa intampinam mari dificultati in realizare.
Insa poate ca nu toti sunt in aceasta situatie, asa ca macar pe scurt amintim fazele principale.
Pana atunci insa sa vedem impreuna ingredientele necesare…(pentru o oala de 4 litri de ciorba)…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 400 de grame de fasole boabe
- 400 de grame de afumatura cu os cu tot (ciolan, scaricica, ma rog…ce preferati)
- 2 cepe rosii
- 2 morcovi gospodarosi
- 1 pastarnac falnic
- 1 radacina de patrunjel
- 1 felie de telina
- 2 catei de usturoi
- 1 ardei (asta, numai daca vreti…)
- 200 g bulion de casa
- 2-3 foi de dafin
- 5 fire de tarhon
- 5 ramurele de cimbru verde
- O legatura de tarhon verde tocat pentru presarat
- sare
- piper
- otet de mere pentru inacrit (daca doriti ciorba mai acra, ma rog…cum e naravul)
[/list]
Mod de preparare:
Pentru ca ciorba sa iasa asa cum trebuie si fasolea sa fie bine fiarta, musai sa avem grija ce fel de apa turnam in oala. Asta asa…ca sa pornim cu dreptul. Cum pe la robinetele de acasa curge in general apa dura, e mai indicat sa folosim apa imbuteliata, care are, care nu…”face un drum pana la munte si aduce apa de izvor”. Cand suntem siguri ca avem apa potrivita, punem fasolea la fiert. Sper ca a-ti observat cu totii ca in general boabele sunt tari, asa ca dragilor, puneti-le decuseara la muiat intr-o ulcica. Pana dimineata se vor invartosa frumos, numai bine de pus la fiert. Pentru ciorba, cea mai faina fasole-i cea grasa. Oleaca obeza!
Si iata ca apa incepe frumos sa clocoteasca, o aruncam pe prima, punem alta apa, care am avut grija sa o incalzim inainte, incepe iar sa clocoteasca, o aruncam si pe a doua, iar adaugam apa calda si o fierbem in asta, cea de-a treia. Treimea-i de la Dumnezeu!
Odata fasolea scursa, zvarlim afumatura si foile de dafin peste ea, si lasam la fiert, cat ne ocupam de legume (in principiu cam 1 ora, da’ cred ca nu ne ia atat de mult curatatul legumelor…totusi lasam o ora).
Curatam si spalam legumele, ceapa o tocam marunt la fel si radacinoasele.
Si iata ca a trecut si ora de care povesteam, fasolea si afumatura sunt aproape fierte, adaugam legumele, si firele de tarhon si cimbru verde (legate ca un buchet, pentru a putea fi scoase la sfarsit). Completam ciorba daca este nevoie cu apa incalzita in prealabil pe aragaz.
Urmeaza o operatiune delicata, dezosarea afumaturii, delicata…odata pentru ca frige strasnic, a doua oara pentru ca greu ne abtinem sa nu gustam peste masura din ea. Adaugam carnea dezosata iar in oala si scoatem “buchetul” de tarhon si cimbru.
Cum ce-i mult strica, ne apropiem fireste de final, afumatura este fiarta, legumele asisderi, asa ca adaugam bulionul si usturoiul zdrobit si lasam pret de vre-o 5 minute sa mai fiarba.
Tusa finala o dam din sare si piper zdrobit din belsug.
Luam ciorba de pe foc, presaram tarhon proaspat taiat si pecetluim oala sa-si plineasca de arome.
Asteptarea-i cea mai grea, asa ca nu-mi ramane decat sa va urez pofta buna!
Sursa: Retete Culinare