În sfârșit ceasul din centrul Brăilei a fost ridicat de firma care urmează să-l reabiliteze, după lungi amânări pentru că nu prea se îngrămădea nicio firmă specializată să se bage la un astfel de ceas, care datează din 1909.
Data începerii lucrărilor – 15.07.2024, iar autorizația de construcție a fost emisă la data de 17 ianuarie 2024, iar termenul de execuție al lucrărilor prevăzut de autorizație este de 24 de luni. Reabilitarea este realizată de S.C. ORA EXACTĂ SYSTEMS S.R.L. Oradea, societate atestată de Ministerul Culturii si Cultelor, chiar dacă pe banerul care afișează indicațiile despre lucrare scrie că firma ar fi cu sediul în municipiul Bihor. Râdem de Ciucă pentru că spune județul Ianca, dar că la Brăila se crede că este și municipiul Bihor, nu e o problemă.
Într-o postare laudativă pe pagina sa de facebook, primarul Marian Dragomir spune că termenul de execuție este de 10 luni, iar valoarea contractului este de 3.316.718 lei.
”PRINCIPALELE TIPURI DE LUCRĂRI SUNT:
Realizarea unei fundații noi
Restaurarea structurii
Recondiționarea / înlocuirea unor componente degradate (ruginite)
Recondiționarea mecanismului ceasului
Refacere cadrane
Lucrările de restaurare si reabilitare sunt supravegheate de un expert atestat de Ministerul Culturii si Cultelor, condiție obligatorie conform legii având în vedere Ceasul din Piața Traian este monument istoric”, spune primarul în postarea sa.
S-a finalizat proiectarea faza I de către Societatea Novartis din Oradea autorizată pe monumente istorice, iar în consiliul local s-au aprobat indicatorii tehnico economici și s-a finalizat licitația pentru reabilitarea Ceasului, după ce în anul 2011 Ceasul a fost vopsit și s-au făcut intervenții minore.
„Există numeroase zone unde elementele cadrului sunt deja oxidate sever, iar acolo este necesară înlocuirea lor. Degradările sunt mult mai accentuate în zonele în care apa poate să stagneze și în zonele care nu au putut fi protejate corespunzător prin aplicarea stratului de vopsea și grund anticorosiv.
Un exemplu de zonă sensibilă, predispusă degradărilor, este acolo unde două sau mai multe elemente sunt alăturate. (…) O altă zona sensibilă este întreaga bază a ceasului, care este în contact direct cu solul și, implicit, cu apa care stagnează pe acesta. Se poate observa că starea de conservare a cadrului este mult mai bună în zonele superioare decât la bază.
Este necesară o desfacere pe segmente a cadrului și o dezvelire parțială a învelișului de tablă, pentru că degradările să poată fi identificate, documentate și remediate în mod corespunzător.
Cadranele ceasului vor trebui refăcute complet și montate cu grijă, astfel încât rostul dintre sticla cadranului și oțel să fie unul elastic, capabil să preia deplasări provenite din dilatări termice diferențiale.”, se spune în soluția prezentată de proiectant.