Economie Actualitate Social

Ce trebuie sa faceti pentru protejarea culturii verzei de toamna

Ce trebuie sa faceti pentru protejarea culturii verzei de toamna
Ce trebuie sa faceti pentru protejarea culturii verzei de toamna
Ce trebuie sa faceti pentru protejarea culturii verzei de toamna

Întrucât la început de iulie se înființează cultura de varză de toamnă în câmp, considerăm util să prezentăm câteva aspect legate de menținerea igienei culturale.
Producătorii cu experiență în cultura verzei știu că la această oră trebuie să aibă sămânța procurată și chiar semănată. Perioada optimă de semănat pentru producerea răsadului este între 15 – 30 mai, iar perioada de înființare a culturii între 1 – 15 iulie. Se poate conta pe o perioadă de vegetație de aproximativ 140 zile de la răsărirea semințelor. Răsadul se produce în spații libere sau acoperite pentru a proteja plantele de grindină, insolație puternică, unii dăunători, etc. Întrucât varza este sensibilă la anumiți agenți patogeni și preferată de unele insecte, necesită protecție încă de la semănat. Sămânța trebuie să fie tratată cu fungicid. Pentru scurtarea timpului de germinație și accelerarea creșterii în primele faze de vegetație, sămânța se poate trata cu fertilizantul Teprosyn, creat special pentru semințe.
În continuare vom prezenta principalii agenți de dăunare și soluțiile potrivite de combatere:
Melcii fără cochilie atacă noaptea și sunt mai dificil de văzut. Atacul se poate sesiza după urmele de mucus de pe sol sau de pe plante. Netratarea la timp a culturii, duce la deprecierea căpățânilor și la scăderea capacității de păstrare, iar plantele tinere pot fi distruse în totalitate. Este recomandat unul sau două tratamente cu un produs granulat pe bază de metaldehidă, mai ales că metaldehida nu lasă reziduuri în sol sau pe plante, fapt pentru care nu solicită interval de pauză de la tratament la recoltare.
Puricii negri ai verzei rod epiderma superioară a frunzelor, iar în final acestea capătă un aspect ciuruit și chiar se usucă în timp. La atingerea plantelor, adulții sar și se adăpostesc pe suprafața solului.
Păduchele cenușiu al verzei atacă în colonii dispuse pe partea inferioară a frunzelor și poate avea 16 – 20 generații pe an. Adulții înțeapă frunzele și sug seva. Frunzele atacate se opresc din creștere, se încrețesc și se usucă. Tratamentul chimic se poate face cu Novadim Progress 1 l/ha sau 10 ml în 10 l apă. Se poate folosi și Mospilan în doză de 125 g/ha sau 1,5 g în 10 l apă.
– Larvele de Gărgăriță a tulpinilor de varză se formează în pețiolul frunzelor și în tulpini, unde rod galerii ducând la uscarea plantelor. Se recomandă tratamente cu un insecticid sistemic, cum ar fi Novadim Progress, în doză de 1 l/ha sau 10 ml în 10 l apă.
– Larvele sub formă de omizi ale Fluturelui alb al verzei consumă frunzele până la scheletare. La formarea căpățânilor, acestea sunt depreciate și de excrementele omizilor. O combatere corespunzătoare se poate face cu Novadim Progress în doză de 1 l/ha, dar și Nurelle D 0,6 l/ha.

Bolile mai frecvente la varză pot fi putrezirea și căderea răsadurilor, mana verzei și nervațiunea neagră. Pentru acestea, sunt recomandate următoarele fungicide: Rover 500 SC în doza de 2 l/ha sau 20 ml în 10 l apă; Cupertine Super în doza de 4 kg/ha sau 40 g în 10 l apă; Triumf 40 WG în doză de 3,5 kg/ha sau 35 g în 10 l apă.

Traian Cișmaș, director al Direcției de Agricultură Județeană (DAJ) Brăila, a făcut o serie de precizări în legătură cu regulile ce trebuie a fi respectate în momentul în care se execută tratamentele la varză:

Când încep să se formeze căpățânile, nu se mai recomandă tratamente. Dacă intervențiile sunt strict necesare, atunci se vor alege produse cu toxicitate minimă pentru om și se va respecta intervalul de pauză de la ultimul tratament până la recoltare, înscris pe eticheta produsului. Pentru că frunzele de varză sunt puternic cerate, se vor folosi adjuvanți în soluția de stropit, care măresc capacitatea de aderență și penetrare a produselor în plante. Foarte important de reținut este faptul că toate tratamentele se efectuează numai dimineața sau numai seara, iar afară să nu bată vântul. Pentru că în caz contrar, tratamentul nu-și face efectul, iar cultura va fi distrusă de dăiunători. În cazul în care în cultură apar buruieni cu frunza îngustă, se poate folosi erbicidul Targa Super care nu afectează varza și nici nu are efect remanent în sol pentru cultura următoare. Pentru creșterea producției și a gradului de rezistență al plantelor la stres și la boli, este recomandată fertilizarea foliară cu un produs dedicat vărzoaselor.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •