ProBr

Ce reguli trebuie sa respecti atunci cand transporti copii in masina

Ce reguli trebuie sa respecti atunci cand transporti copii in masina
Ce reguli trebuie sa respecti atunci cand transporti copii in masina
Ce reguli trebuie sa respecti atunci cand transporti copii in masina

Legislația rutieră impune anumite reguli atunci când vine vorba despre transportarea copiilor cu mașina. În plus, cei care le încalcă riscă amenzi substanțiale, ce pot ajunge până la 1.800 lei.

Codul rutier este dur cu cei care nu respectă regulile privind transportul copiilor cu autoturismul. Astfel, dispozițiile interzic clar transportul copiilor de până la 12 ani pe locurile din față ale vehiculelor, chiar dacă sunt ținuți în brațe de adulți. Mai mult chiar, Regulamentul de aplicare a Codului Rutier prevede, la articolul 97, că orice copil cu vârsta sub 12 ani sau cu înălțimea sub 150 cm trebuie să poarte centuri de siguranță adaptate greutății și dimensiunilor sale. În ceea ce privește copiii mai mici de 3 ani, legislația rutieră este și mai strictă. Conform Regulamentului, copiii cu vârsta sub 3 ani se transportă numai în dispozitive de reținere omologate. Mai exact, este vorba despre scaune speciale prevăzute cu sisteme de fixare și asigurare gândite pentru confortul și siguranța celui mic. Scaunelele se fixează de bancheta din spate, cu ajutorul unor centuri speciale sau a celei de siguranță a mașinii.

Scaunele destinate copiilor sunt de mai multe tipuri, fiind adaptate în funcție de vârsta și greutatea celor mici. De asemenea, și copiii de până în 12 ani ar trebui transportați în mașină în scaune special concepute pentru ei, în magazinele de specialitate existând astfel de produse, chiar dacă legislația rutieră nu impune acest lucru.

 

* Ce amenzi riști dacă încalci regulile? *

 

După cum am precizat anterior, Codul rutier stabilește că transportul copiilor în vârstă de până la 12 ani pe locurile din față ale vehiculelor este interzis. Prin urmare, încălcarea acestei reguli reprezintă contravenție și va fi sancționată cu amenda maximă pentru persoane fizice, adică amenda din clasa a IV de sancțiuni (de la 9 la 20 puncte – amendă). Amenzile contravenționale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor – amendă aplicate, iar un punct – amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie.

Având în vedere că, de la 1 iulie, salariul minim a fost majorat la 900 lei, a crescut și punctul – amendă, care în momentul de față este de 90 lei, ceea ce înseamnă că amenzile pentru transportarea necorespunzătoare a copiilor sunt cuprinse între 810 și 1.800 de lei. Codul rutier nu stabilește nicio sancțiune pentru transportul copiilor fără scaun special, însă acesta este recomandat pentru siguranța lor.

 

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •