Posibila numire a lui Gheorghi Obreja in functia de prefect a judetului a creat multa valva pe scena politica braileana. Fostul presedinte al PC Braila, in perioada mai 2005-martie 2013, a fost inlocuit din functie de Cristian Danut Mihai, senator “transferat” in aceasta primavara de la PP-DD la PC, iar cateva zile mai tarziu a fost angajat la Politia Locala din localitatea Tarlungeni, judetul Brasov, pe un post de functionar public. Scopul final este unul clar. Acela ca Obreja sa ajunga prefectul judetului Braila in locul Mihaelei Marcu, pe care, chipurile, tot PC-ul a sustinut-o pentru aceasta functie in toamna anului 2012. Obreja este de profesie inginer, absolvent al Institutului Politehnic Timisoara, Facultatea de Constructii, Sectia Instalatii, nascut pe 28 martie 1957, la Braila. In cariera sa politica, Obreja se poate lauda doar cu cateva luni de mandat ca si consilier judetean PC, in perioada iunie 2008 – august 2008, dar fiind cel mai longeviv presedinte de filiala PC din istoria partidului la Braila, functie pe care a detinut-o timp de aproape 8 ani. Rezultatele peste media pe tara de la alegerile locale din 2008 i-au adus lui Obreja pozitia de vicepresedinte la nivel national in cadrul Partidului Conservator. Prin aceste mutari, PC-ul vrea sa-i acorde lui Obreja o functie importanta, dupa ce la alegerile parlamentare nu a reusit sa prinda o nominalizare pe lista de candidati a USL-ului la Braila. Un rol important in esecul lui Obreja de a ajunge parlamentar l-a avut chiar presedintele PSD Braila, Gheorghe Bunea Stancu, care a redus numarul de colegii cu candidati ACD de la 3 la 2, acestia fiind presedintele PNL, Catalin Boboc si notarul Vasile Varga. Astfel Obreja a ramas fara colegiu, la un moment dat existand varianta ca acesta sa ajunga sa candideze la Prahova sau la Suceava, dar acest lucru nu s-a mai intamplat. Acum, Obreja si-a cerut si el partea si PC-ul i-a oferit Prefectura Braila. Numai ca, atat puterea cat si opozitia locala s-au coalizat sa o sustina in continuare pentru functia de prefect pe Mihaela Marcu. Aceasta este doctor in economie si a mai detinut aceasta functie in perioadele: 19.09.2007 – 11.02.2009, 18.05.2012 – 03.10.2012 si din 6 noiembrie 2012 pana in prezent. In perioadele dintre aceste mandate, Mihaela Marcu a detinut functia de Director General Adjunct sau Director Executiv Adjunct in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Braila.
Sustinerea pe care o au la o lalta atat PSD-ul, PNL-ul cat si PDL-ul pentru Mihaela marcu nu este nici o surpriza. Aceasta a detinut incepand cu 1999 numai functii de conducere in cadrul DGFP Braila sau a Prefecturii Braila, functii care nu puteau fi ocupate decat cu sustinerea politica a partidelor aflate la guvernare, adica PNL, PSD,PNL, PDL, PC. In mai 2012, cand USL a preluat guvernarea, acestia au numit-o pe Mihaela Marcu in functia de prefect, intr-o perioada dificila, cu alegeri locale, in care batalia pentru sefia CJ Braila era in toi. Conform algoritmului, si la acea vreme, postul de prefect revenea PC-ului. Dinspre PC, la acel moment s-a vehiculat numele lui Liviu Lazarec, fost director economic la TMUCB. Insa partenerii de coalitie se pare ca l-au convins pe Obreja ca Mihaela Marcu este cea mai buna solutie si acesta a semnat sustinerea PC Braila pentru Mihaela Marcu. Dupa alegerile parlamentare din decembrie 2012 Obreja, care la un moment dat ameninta cu plecarea la PP-DD pentru a candida la parlamentare pe colegiul 1, s-a vazut cu ochii in soare. Cu doi consilieri, unul judetean si unul municipal, care nu-i sunt tocmai fideli, acestia fiind mai apropiati de PSD decat de PC, cu un primar de oras, vopsit peste noapte in PC-ist din PSD-ist numai pentru a putea candida, Obreja nu mai putea tine in mana organizatia. Linsajul tuturor liderilor politici la adresa lui este insa o alta poveste. Daca pentru PSD si PNL, este de inteles sustierea si argumentele pentru ca Obreja sa nu fie numit prefect, pentru PDL situatia este chiar ciudata. E drept ca in decursul timpului PDL-ul a sustinut-o pe Mihaela Marcu pentru functia din cadrul DGFP Braila, ba chiar la un moment dat, pe timpul in care presedinte al PDL Braila a fost Eugen Badalan, aceasta a fost in carti pentru a fi numita subprefect sau chiar prefect. Numai ca, sa argumentezi cu lucruri pe care PDL-ul le-a facut in perioada Badalan, cand Florin Eugen Cirligea a ajuns functionar public peste noapte si apoi subprefect, este chiar penibil. Cum penibil este si faptul ca se invoca lipsa celor 5 ani vechime in specialitatea studiilor, pentru un om care lucreaza ca inginer din 1983. Iar conditia este 5 ani vechime in specialitatea studiilor si nu 5 ani vechime ca functionar public.
In privinta capacitatii acestuia de a exercita functia si de a-i tine piept lui Gheorghe Bunea Stancu, caruia sa-i ia la puricat Hotararile de CJ, nu va fi nici mai bun, dar nici mai slab decat Dumitru Popa, fostul prefect din Guvernul Ponta. Iar Obreja nu este o fire razbunatoare, dornic sa plateasca polite.