Administratie

Ce amenzi riscati dupa noua Lege a Asociatiilor de proprietari

Ce amenzi riscati dupa noua Lege a Asociatiilor de proprietari

De astăzi a intrat în vigoare noua Lege a Asociațiilor de proprietari, care aduce schimbări pentru proprietarii de apartamente. Una dintre acestea este obligativitatea plății fondului de rulment care va încuraja de fapt restanțierii. Legea nu vine cu ceva nou, care să rezolve vreo problemă, beexistând vreo noutate bună a acestei legi. În schimb există schimbari în sens negativ, o întoarcere în timp.

Noua lege are o mulţime de prevederi controversate, iar amenzile pe care proprietarii de apartamente la bloc le pot primii sunt cele mai mari de până acum, în acest domeniu.

Un exemplu este că instituțiile statului, care ar trebui să se ocupe de asociațiile de proprietari, nu sunt calificate, și nu spune nicăieri în lege că personalul autorităților locale trebuie să fie calificat, ceea ce este o mare carență și o mare problemă.

Cei care fac modificări, fără autorizaţie, în apartamente, pe hol ori în scara blocului, pot fi amendaţi cu până la 10.000 de lei.

Atenţie, părinţii care au copii cu vârsta până-n 3 ani şi i-au scos de la întreţinere după legea intrată în vigoare anul acesta, în luna aprilie, de astăzi trebuie să plătească din nou şi pentru ei.

Pe noua legislaţie, dacă spargeți un perete pentru a crea un ”open space”, se consideră că ați pus în pericol integritatea structurii şi amenda este între 500 şi 3.000 de lei. La fel, pentru modificarea instalaţiilor dintr-un bloc, se aplică tot o amendă de 500 până la 3.000 de lei. Pentru scara blocului amenzile pot ajunge până la 10.000 de lei, dacă vă hotărâţi ca în scara blocului, de exemplu, în faţa uşii dumneavoastră, să tapetaţi totul cu gresie şi faianţă, ori să vă agăţaţi iconiţe sau să trageţi un perete care să vă delimiteze partea dumneavoastră de hol fără aprobarea Asociaţiei.

Dacă aţi desfiinţat o debara, de exemplu, şi nu anunţaţi noua suprafaţă utilă, amenda este de până la 1000 de lei. Cei care au frizerii sau magazine în apartamente şi nu au schimbat destinaţia camerelor din rezidenţial în comercial, se pot aştepta la amenzi de până la 10.000 de lei. Avocaţii susţin că sunt şi multe prevederi în noua lege care vor îngreuna foarte mult asociaţiile de locatari, primăriile şi instanţele. De exemplu, preşedintele de asociaţie trebuie să modifice în instanţă statutul de câte ori se mută cineva în bloc sau pleacă cineva din bloc.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •