Ziua de vineri, 14 octombrie 2022, va rămâne în istoria muzicii de operă, atât în România căt și în lume, ca o zi tristă. Inima atât de mare a sopranei Mariana Nicolesco a încetat să mai bată…
Gândul zboară imediat cu două luni în urmă, la ziua de 30 iulie când, la Brăila, pe espanada Dunării, a avut loc un formidabil spectacol de operă. A fost, cred, ultima apariție publică a Marianei Nicolesco. Vizibil suferindă, dar făcând un extraordinar efort de voință, Mariana Nicolesco a ținut să ducă la bun sfârșit ediția din acest an a cursurilor de măiestrie artistică pe care le susținea la Brăila din doi în doi ani.
Acest devotament total față de muzica de operă, această slujire fără rest a marii muzici reprezintă prima mare lecție pe care ne-a oferit-o tuturor Mariana Nicolesco.
Ne-a învățat apoi ce înseamnă consecvența. Începând din 1995, adică timp de 27 de ani, an de an, la sfârșitul lunii iulie, un lucru era sigur. Mariana Nicoleco va fi prezentă la Brăila ca să coordoneze evenimentele Darcleé. Într-un an organiza concursul Darcleé, în anul următor, ținea cursurile de măiestrie artistică.
Am aflat de la Mariana Nicolesco ce însemnă să cinstești cu adevărat memoria unei mari personalități din trecutul operei românești. Grație evenimentelor organizate la Brăila, numele sopranei născute pe aceste meleaguri – Haricleea Darcleé– a fost făcut cunoscut în toată țara și în multe țări din lume.
A fost, apoi, Mariana Nicolesco un model de profesionalism în organizarea unui festival. Nimic nu lăsa la voia întâmplării. De la felul cum se prezentau artiștii pe scenă, la nivelul tehnic al înregistrărilor audio-video, de la felul cum stăteau așezați spectatorii în sală la ținuta programelor și afișelor de concert, totul era o adevărată demonstrație de bun gust și înaltă calitate. Pe scurt, Mariana Nicolesco ne-a arătat că la Brăila se poate organiza cu succes un mare festival de operă.
Dar poate cel mai important lucru pe care l-am învățat cu toții de la Mariana Nicoleco a fost să iubim cu adevărat muzica de operă. Timp de 27 de ani, ne-a arătat pe viu cât de frumoasă este muzica de operă bine interpretată, cât de minunat sună marile arii și marile coruri din opere.
După o carieră fulminantă ca soprană, după ce a obținut nenumărate succese pe marile scene de operă ale lumii, Mariana Nicolesco a ales să revină în România și să slujească cultura română. A pus la dispoziția tinerilor interpreți de operă experiența sa acumulată în carieră, cunoștințele sale despre muzică, timpul și energia proprii.
Să ne amintim peste ani că aici, la Brăila, am avut șansa întâlnirii cu un mare artist și om, Mariana Nicolesco. Și să ținem minte urările pe care domnia sa le adresa publicului la încheierea fiecărei ediții a evenimentelor Darcleé: Sănătate, Amor și Glorie!
Odihnească-se în pace!
Editorial de Dan Rotaru