Administratie

Casa Goanga isi asteapta vizitatorii

Casa Goanga isi asteapta vizitatorii

goanga1

Astăzi a avut loc finalizarea proiectului „Reabilitare Casa Petre Ştefănescu Goangă”, finanţarea fiind nerambursabilă din parte UE, iar scopul, reîntregirea patrimoniului cultural-istoric şi valorificarea turistică a patrimoniului brăilean, a fost atins. Valoarea totala a proiectului se ridică la suma de 2.050.955,81 lei, din care valoarea nerambursabilă este de 1.475.056,81 lei.

La Casa Memoriala Petre Ştefănescu Goangă s-a ţinut o conferinţă de presă cu ocazia finalizării proiectului „Reabilitarea Casa Petre Ştefănescu Goangă”. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, valoarea totală fiind de 2.050.955,81 lei.

Primarul municipiului, Aurel Simionescu, a declarat:

Obiectivul general constă în valorificarea eficientă a patrimoniului cultural al municipiului nostru. Prin reabilitarea acestui imobil dorim atragerea unui număr ridicat de vizitatori, creşterea numărului de evenimente culturale locale, precum şi numărului de turişti şi a îmbunătăţii imaginii comunităţii locale. Lucrările de reabilitare au constat în lucrări efectuate cu scopul îmbunătăţirii structurii de rezistenţă a imobilului, realizate atât asupra fundaţiei, cât şi pentru pereţii portanţi şi neportanţi; lucrări de arhitectură prin desfaceri şi reparaţii de tencuieli, pardoseli, tâmplarie; lucrări de refacere a instalaţiilor electrice, sanitare şi termice aferente construcţiei; lucrări de refacere a aleilor, zonelor pietonale şi spaţiilor verzi. S-au amenajat spaţii la demisol, parter şi mansardă.

 

goanga2

Iuliana Neagu, director executiv al Direcţiei de Strategii, Programe şi Proiecte de Dezvoltare, Relaţii Internaţionale, a precizat ca în perioada iulie 2013-iulie 2014 au avut loc o serie de activităţi de promovare a imobilului reabilitat.

Iuliana Neagu:

În Casa Goangă s-au desfăşurat vizite ale reprezentanţilor oraşului turcesc Nilufer, alături de cei ai diverselor instituţii de învăţământ din oraşul respectiv; o expoziţie de carte „Prietenii cărţii”, acţiune organizată cu ajutorul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati”; evocarea personalităţii artistice a lui Petre Stefănescu Goangă de către marea soprana Mariana Nicolesco, prezenţi fiind şi participanţii Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclee” 2013; numeroase serate muzicale precum „Folk în mansardă”, „Pe strune de mandoline”, „Folk de seară”, „Jazz în mansardă”, „Seară medievală”, Festivalul Concurs de Folk „Seară de mai”. Au avut loc şi lansări de carte despre istoria românilor. În cadrul manifestărilor cultural-artistice organizate au participat peste 1.000 de persoane din toate domeniile sociale şi s-au adresat tuturor categoriilor de vârstă.

Casa Petre Ştefănescu Goangă, situată pe strada Piaţa Poligon nr. 2, a fost construită la finalul secolului 19 şi a aparţinut pictorului Petre Alexandrescu, bunicul marelui cântăreţ de operă si pedagog brăilean, Petre Ştefănescu Goangă. În perioada 1899 – 1902 casa a intrat în posesia părinţilor cântăreţului de operă, Cecilia şi Gheorghe Ştefănescu Goangă. Construcţia prezintă elemente specifice perioadei neoclasice. În anul 2004 imobilul a fost declarat monument istoric şi este înscris în Lista Monumentelor Istorice.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •