Social

Cardurile de sănătate vor avea valabilitatea prelungită cu doi ani

Cardurile de sănătate vor avea valabilitatea prelungită cu doi ani

Casa de Asigurări de Sănătate precizează că documentele electronice sunt valabile cu încă doi ani peste data tipărită pe acestea, ca urmare a unei hotărâri de guvern din iulie 2018. Decizia a fost luată pentru eliminarea cozilor de la ghişee, dar şi pentru degrevarea bugetului de stat. 

Valabilitatea cardurilor electronice de sănătate cu termen de expirare în ianuarie 2019 a fost prelungită până pe 31 ianuarie 2021, potrivit unui comunicat de presă emis de Casa Naţional de Asigurări de Sănătate. Perioada de valabilitate a fost prelungită automat, astfel că deţinătorul nu are nevoie de adeverinţă sau de alte modalităţi pentru a dovedi calitatea de asigurat.

[quote]În urma întrebărilor primite din partea asiguraților, CNAS reamintește că valabilitatea cardurilor naționale de sănătate a fost prelungită de la 5 la 7 ani. Acest lucru înseamnă că asigurații pot folosi la toți furnizorii de servicii medicale aflați în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate cardurile de sănătate încă doi ani după data înscrisă pe suprafața documentului, iar furnizorilor respectivi le vor fi decontate serviciile astfel prestate către asigurați. De exemplu, toate cardurile care au înscrisă data de expirare 31.01.2019 vor fi valabile până la 31.01.2021. Aceasta înseamnă că deținătorul de card nu are nevoie de adeverință sau de alte modalități de a dovedi calitatea de asigurat al sistemului asigurărilor sociale de sănătate. Totodată, calitatea de asigurat poate fi verificată și pe site-ul CNAS, în secțiunea „Servicii” – „Verificare asigurat” sau utilizând linkul: http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html[/quote]se precizează în comunicat.

Cardul de sănătate CEAS este un proiect  de interes naţional care are ca scop principal transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Cardul naţional de sănătate este codul de acces pentru toate sistemele informatice ale CNAS. El a devenit instrumentul de confirmare a prestării tuturor serviciilor din sistem (PIAS).

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •