Social

Campanie de Prevenție a Diabetului Zaharat

Campanie de Prevenție a Diabetului Zaharat

Ziua Mondială a Diabetului este sărbătorită anual pe 14 noiembrie în întreaga lume. A fost inițiată de Federația Internațională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății ca răspuns la preocupările crescânde a complicațiilor diabetului zaharat. Numai în județul Brăila sunt aproximativ 13.000 de persoane bolnave de diabet.

Ziua Mondiala a Diabetului a devenit zi oficială și a fost trecută în Rezoluția 61/225 a Organizației Națiunilor Unite în anul 2006. Campania are ca logo cercul albastru, care a fost adoptat în 2007, după adoptarea rezoluției ONU privind diabetul. Cercul albastru este simbolul global de conștientizare a diabetului zaharat. El semnifica unitatea comunității de diabet la nivel mondial, ca răspuns la epidemia globală.

În România numărul estimat al persoanelor cu diabet este de 1.752.000 reprezentând 11,6% din populația țării. Dintre acestea aproximativ 400.000 de persoane nu știu că au diabet.

Diabetul este o boală silențioasă și glicemia crescută nu este dureroasă. Din acest motiv, screening-ul în diabet este foarte important, având ca scop depistarea persoanelor care suferă de această boală și efortul de a scădea riscul de a dezvolta complicații.

În acest sens, compartimentul Diabet Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila, împreună cu Primăria Municipiului Brăila și Consiliul Județean Brăila, organizează campania de testare glicemică în vederea depistării persoanelor cu diabet și de informare asupra modalităților de a preveni apariția bolii.

Acțiunea are loc luni, 19 noiembrie 2018, în incinta Corpului “B” al Spitalului Județean Brăila, în intervalul orar 8.30 – 17.00. Campania de testare este gratuită.

Evenimentul este coordonat de consilierul local Cristiana Voineag, medic șef de compartiment la Secția de Diabet, Nutriție și Boli metabolice a Spitalului Județean de Urgentă Brăila.

Scopul acestui eveniment este să ofere o mai bună informare a persoanelor care suferă de diabet, reprezentând și o maniera de implicare și de informare a publicului în general. În fiecare an peste 4 milioane de persoane mor din cauza diabetului zaharat.

Peste 425 milioane de persoane sunt diagnosticate în lume cu diabet zaharat. Majoritatea au diabet zaharat de tip 2, care ar putea fi prevenit cu un stil de viață sănătos, un plan de exerciții fizice și o dietă echilibrată.

Ținând cont că statisticile arată că una din două persoane poate avea diabet zaharat nediagnosticat, toate familiile pot fi afectate, așa că este esențial să cunoaștem semnele, simptomele și factorii de risc pentru această boală.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •