
Tot mai mulţi brăileni reclamă la poliţie, în ultima perioadă, faptul că le-au fost sustrase diferite bunuri, pe care le-au lăsat nesupravegheate pentru scurt timp.
Astfel, săptămâna trecută, într-o singură zi, la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila au fost înregistrate patru sesizări privind furturi săvârşite pe fondul neglijenţei proprietarilor în supravegherea acestora, preferatele hoţilor fiind telefoanele mobile şi borsetele.
Cea mai mare pagubă a înregistrat-o un brăilean, căruia i-a fost sustrasă, în data de 10 august a.c., o borsetă cu documente, bani şi chei, valoarea prejudiciului ridicându-se la aproximativ 5.000 de lei. Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit că în timp ce acesta îşi ajuta un prieten să-şi repare autovehiculul, a lăsat borseta nesupravegheată pe trotuar, în faţa maşinii, observând dispariţia acesteia după ce prin zonă a trecut un bărbat însoţit de un copil.
Un alt bărbat a reclamat, de asemenea, furtul unei borsete pe care fiul său a lăsat-o nesupravegheată pe trotuarul din faţa unui bloc. Aceasta conţinea două telefoane mobile şi o pereche de ochelari, valoarea obiectelor sustrase fiind de 1.800 de lei.
În aceeaşi zi, un tânăr a reclamat faptul că i-a fost furat telefonul mobil pe care îl lăsase pe o bordură, în timp ce îşi repara bicicleta, iar o doamnă a reclamat faptul că a rămas fără telefon, după ce l-a lăsat nesupravegheat pe raftul unui magazin, în timp ce proba o pereche de pantofi.
Poliţiştii atrag atenţia brăilenilor cu privire la faptul că nu trebuie să neglijeze măsurile de protecţie a bunurilor personale şi le recomandă:
- să fie discreţi şi să nu-şi etaleze, atunci când sunt pe stradă sau în zone aglomerate, bunurile de valoare pe care le au asupra lor. Telefoanele mobile, tabletele, camerele video/foto sau bijuteriile scumpe pot atrage atenţia infractorilor;
- să nu lase bunuri precum poşete, borsete, portofele, în cărucioarele sau coşurile de cumpărături, în timp ce caută diferite lucruri pe rafturi;
- să încerce să nu folosească telefoanele mobile în timp ce se află la cumpărături. Dacă, totuşi, sunt nevoiţi să o facă, să le pună într-un loc sigur până la următoarea utilizare. În niciun caz să nu le ţină în mână, pentru că ar putea fi tentaţi să le lase pe rafturi, tejghele sau pe banda casei de marcat, în momentul când vor dori să verifice un produs sau să plătească cumpărăturile şi există riscul să le uite acolo;
- să nu lase supravegherea bunurilor de valoare în seama altor persoane decât membrii familiei sau prietenii în care au deplină încredere;
- când se află într-un magazin, să fie atenţi la persoanele care se mai află în incintă şi la ce se întâmplă în jurul lor, mai ales atunci când spaţiul este mic şi aglomerat;
- înainte de a ieşi dintr-un magazin, să verifice dacă au luat toate produsele cumpărate şi dacă nu cumva au uitat la casă ori pe tejghea bunuri precum portofel, telefon mobil, card bancar.
- să nu accepte să înmâneze persoanelor pe care nu le cunosc, diferite bunuri pe care le au asupra lor, indiferent de motivul solicitării (dorinţa de a vedea cum funcţionează, nevoia urgentă de a telefona cuiva, etc).