Administratie

Braileanul Francisk Chiriac, suspectat de intelegeri secrete cu producatorii de tutun

Braileanul Francisk Chiriac, suspectat de intelegeri secrete cu producatorii de tutun
Braileanul Francisk Chiriac, suspectat de intelegeri secrete cu producatorii de tutun
Braileanul Francisk Chiriac, suspectat de intelegeri secrete cu producatorii de tutun

O anchetă de proporţii, cu suspiciuni de corupţie la adresa unor demnitari, este realizată de către Corpul de Control al Guvernului României. Printre cei vizați se află și secretarul de stat de la Ministerul Sănătății, PSD-istul brăilean Francisk Iulian Chiriac, propulsat acolo de Gheorghe Bunea Stancu și susținut mai apoi de Mihai Tudose, care l-ar fi văzut primar sau președinte al CJ Brăila în mandatul viitor. 

Demnitarii din Executiv sunt suspecţi de conflict de interese după ce s-ar fi înţeles în secret cu producătorii din industria tutunului, să obţină o derogare de câteva luni pentru punerea în aplicare a unor directive europene.

Cei vizaţi fac parte din Comitetul privind Controlului Consumului de Tutun, un organism format din experţi şi secretari din stat de la mai multe ministere. Practic, acest Comitet, care este condus de către Francisk Iulian Chiriac, de la Ministerul Sănătăţii, avea misiunea de a se asigura că normele europene vor fi puse în aplicare de către producătorii de tutun până la data de 20 mai 2016. Dar suspiciunile vizeavă tocmai încercarea de favorizare a acestora, cu complicitatea autorităţilor desemnate, în ciuda pericolului declanşării procedurii de infrigement, dacă aceste norme nu sunt puse în aplicare până la data limită.

Se verifică informaţii potrivit cărora demnitarii ar fi încercat să înainteze o propunere de act normativ Guvernului, prin care să amâne cu şase luni aplicarea deciziilor UE.

Corpul de Control a declanşat ancheta şi verifică ce interpelări au făcute cei vizaţi, pentru a obţine un beneficiu pentru cei din industria ţigaretelor.

Directiva europeană trebuie pusă în aplicare printr-un proiect realizat de Ministerul Sănătăţii, iar producătorii de tutun ar trebui să fie obligați să schimbe toată linia de producție, deoarece trebuie să afișeze un nou mod de ambalaj al tutunului.

În Comitetul privind Controlului Consumului de Tutun fac parte specialişti, dar şi politicieni din mai multe ministere din Guvernul Cioloş.

Din acest organism special înfiinţat pentru a controla domeniul consumului de tutun mai fac parte secretarul de stat Gabriel Biriş, de la Ministerul Finanţelor, Vlad Vasiliu, de la Ministerul Economiei, Simona Man, de la Ministerul Agriculturii, dar şi alţi secretari de stat de la Ministerul Afacerilor Interne, Comunicaţiilor, Ministerul Afacerilor Externe, precum şi experţi de la ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei.

Corpul de Control verifică ce interpelări au făcut aceştia şi în ce mod se poate proba dacă au fost în conflict de interese.

În funcţie de ceea ce se va descoperi, s-ar putea declanşa şi o anchetă penală, ce ar putea fi instrumentată, conform competenţei, de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •