Cultura

Brăila va găzdui a 6-a ediție a Festivalului Internațional ”Mihail Sebastian”

Brăila va găzdui a 6-a ediție a Festivalului Internațional ”Mihail Sebastian”

La împlinirea a 111 ani de la naşterea scriitorului brăilean, Mihail Sebastian, în perioada 1-3 noiembrie se desfășoară a 6-a ediție a Festivalului Internaţional “Mihail Sebastian”. Piese de teatru, concerte, spectacole de dans sau lansări de carte, sunt doar câteva dintre evenimentele pregătite de organizatori

Evenimentul este organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, Departamentul Cultură, Artă şi Media şi se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Timp de trei zile, publicul brăilean este aşteptat să ia parte la piese de teatru, concerte, lansări de carte, comunicări ştiinţifice, mese rotunde, spectacole de teatru, dans şi muzică. Locaţiile unde se vor desfăşura aceste evenimente sunt Teatrul “Maria Filotti”, Muzeul Brăilei “Carol I” şi Biblioteca Judeţeană “P. Istrati”.

Deschiderea oficială a festivalului va avea loc pe 1 noiembrie, la ora 15.30, în foaierul Mihail Sebastian, de la Teatrul ”Maria Filotti”. La ora 16.20 este programată lansarea cărţii “Cătălina Buzoianu – Magie, abur, vis”, a autoarelor Florina Ichim (critic de teatru şi editor de carte) şi Irina Zlotea (teatrolog, nepoata marei regizoare), care vor susţine şi o sesiune de autografe. De la ora 17.00, în Sala Mare a teatrului, brăilenii sunt invitaţi la piesa “Regele gol” de Evgheni Şvarţ, în regia lui Lucian Sabados. Seara se încheie cu un recital liric extraordinar, “Rezonanţele Muzicale ale iubirii”, de la ora 19.30, în Sala Mare. Concertul va fi susţinut de soprana Irina Iordăchescu, prim-solistă a Operei naţionale din Bucureşti, tenorul Mario Vasiliu şi Mădălina Ioana Petre – chitară.

Vineri, 2 noiembrie, în prima parte a zilei, la Muzeul Brăilei “Carol I”, se vor desfăşura mai multe evenimente. Ziua va  începe cu lansarea cărtii “Eliade şi brăilenii”, urmată de două comunicări ştiinţifice: “Ion Ursulescu – valori ale patrimoniului evreiesc la Brăila” şi “Evreitatea şi românitatea la Mihail Sebastian”. De la 17.30, la Sala Avantgarde a Teatrului “Maria Filotti” se joacă piesa “Accidentul”, adaptare după Mihail Sebastian. De la 19.00,  la Sala Mare a Teatrului ”Maria Filotti”, este programat spectacolul de teatru “Shylock”, după Gareth Armstrong, în regia lui Horaţiu Mălăiele, cu actorii Teatrului de comedie Bucureşti.

Sâmbătă, 3 noiembrie, în ultima zi a festivalului, evenimentele încep la Biblioteca Judeţeană ”Panait Istrati”, la ora 11.00, când va avea loc lansarea cărţii “Mihail Sebastian. Bucuriile muzicii (vol. II)”. De la ora 17.00, la Sala Studio se va juca piesa “Demonstraţia”, în regia lui Radu Nichifor, cu actorii Teatrului “Maria Filotti”. Festivalul se va încheia cu mai multe spectacole de muzică şi dansuri evreieşti şi israeline: “Shalom”, “Sonete muzicale evreieşti”, Rukudim Israelim”, “Şirim Ieduhim”.

Accesul la evenimente este liber, în limita locurilor disponibile, cu excepţia spectacolelor de teatru ”Regele gol”, ”Shylock” şi ”Demonstraţia”, pentru care pot fi achiziţionate bilete de la casa Teatrului ”Maria Filotti” din Brăila”.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •