[quote style=”1″]
Personal, pentru mine este un mister ca borsul de care povestim, sufera o transformare teribila prin meniurile diverselor locante, carciumi, pensiuni, numindu-se ba borsulet, ba ciorbita…intr-o sarabanda greu de inteles a diminutivelor folosite neinspirat, pana la urma tot o “zama” este, asa ca indiferent de cum se numeste, importanta este alcatuirea ei.
Si cum tot avem o vara imbelsugata, desi meteorologii au prezis seceta strasnica, de ce sa nu valorificam pe deplin bogatia de zarzavaturi aparuta si sa nu savarsim impreuna un Bors de cartofi cu smantana, exemplul cel mai bun pentru ceea ce poti face cu o “lingura de legume”, gustos si racoros pe timpul verii. Si nu-i deplina aroma pana cand nu-l dregem cu ou si cu smantana, asa ca pregatiti-va ca nu ne mai putem opri la o singura portie.
Numa’ ca pana sa trecem lingura cu bors pe sub “nas”, haidem sa vedem cam ce ne trebuie de-un “…ceaun…” de Bors de cartofi cu smantana…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 3 cartofi potriviti
- 1 morcov
- 1 ceapa mare
- 1 radacina patrunjel
- 1 dovlecel
- 1 felie telina
- 1 legatura patrunjel verde
- ½ legatura leustean verde
- 1 varf de lingurita de Eros Pista(ardei iute tocat)
- 1 litru bors de putina
- 100 ml smantana de separator
- 4 linguri de ulei
- 2 oua
- Sare
- Piper
[/list]
Mod de preparare:
Cartofi pentru inceput, nu…?
Incepem “procesul tehnologic” prin curatatea si spalarea legumelor, cartofii si dovlecelul ii taiem mare, ceapa marunt (asa…sa fie un echilibru), morcovul, patrunjelul radacina si telina taiem si pe ele marunt si le oranduim la fiert, intr-o oala cu 3 litri de apa.
Lasam sa fiarba cuvincios 30 minute, adaugam uleiul si patrunjelul verde tocat si mai fierbem 10 minute sa se omogenizeze fiertura.
Intre timp, spargem ouale, le batem cu telul si incorporam in ele smantana de separator, apoi adaugam peste compozitie borsul de putina, amestecand vartos.
Lasam focul la mic sub oala si adaugam “dresura” de ou cu smantana, amestecand continuu in oala.
Asezonam din sare si piper, dam tusa finala din ardeiul iute tocat (Eros Pista) si inchidem focul.
Inainte sa acoperim cu capacul, adaugam leusteanul tocat si nu va zgarciti la leustean, pentru ca borsu’ fara leustean e ca nunta fara lautari.
Lasam 15 minute la odihna, sa-si “plineasca” de arome, servim fierbinte, daca este posibil c-o ceapa faramata alaturi. Pe cat e de bun fierbinte, mai abitir e bun rece. Cum doriti!
Ce sa va mai spun, …pofta buna!
Sursa: Retete Culinare