Administratie

Bani de la Guvern pentru persoanele concediate din cauza pestei porcine africane

Bani de la Guvern pentru persoanele concediate din cauza pestei porcine africane

Persoanele concediate de la fermele de creștere a porcilor și care au fost afectate de virusul pestei porcine africane, vor putea primi, la cerere, un ajutor de 500 de lei lunar, conform unui proiect de ordonanță al Ministerului Muncii, obținut de Profit.ro.

Suma de 500 de lei va fi acordată unei persoane pentru o perioadă de cel mult 6 luni. Pentru această sumă nu vor fi plătite impozit și contribuții sociale.

„Având în vedere faptul că evoluția virusului afectează activitatea societăților din sectorul suin, ceea ce poate conduce la concedieri individuale/colective de natură a influența piața muncii, la nivel local și național, Ministerul Muncii a identificat necesitatea acordării unei măsuri de protecție socială specifice pentru persoanele concediate din cadrul acestor societăți”, se arată în document.

Ministerul Muncii se așteaptă la un impact bugetar de aproximativ 1 milion de lei. Potrivit documentului Ministerului Muncii, măsura vizează asigurarea cadrului legal și instituțional pentru acordarea unei măsuri de protecție socială persoanelor concediate din cadrul societăților din sectorul suin a căror activitate a fost afectată de virusul pestei porcine africane.

Compensația lunară de 500 de lei va fi neimpozabilă și va fi acordată lunar pentru o perioadă de maximum 6 luni, începând cu data încetării contractului individual de muncă. De asemenea, pentru compensație nu vor fi datorate nici contribuții sociale, întrucât proiectul de ordonanță prevede că suma nu va fi cuprinsă în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii. De acest ajutor vor putea beneficia persoanele cu o vechime în muncă de minimum 6 luni. Cererile pentru compensație vor trebui depuse de persoana concediată la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în termen de 30 de zile de la data încetării contractului de muncă.

Plata compensației va înceta la data încadrării în muncă, pe perioadă determinată sau pe perioadă nedeterminată, prin încheierea unui contract individual de muncă.

În Brăila, numărul focarelor de pestă porcină este de peste 60, dintre care 6 în exploataţii comerciale. Două dintre fermele afectate, SC Tebu Consult Invest și SC Romsoci aveau peste 175.000 de capete de porci și peste 500 de angajați.

În pofida măsurilor luate de autorități, pesta pesta porcină africană poate deveni endemică în scurt timp, blocând întregul sector de creștere a suinelor, producând pagube economice însemnate, prin cheltuielile impuse de combaterea bolii și prin pierderile directe înregistrare de producătorii de carne de porc cărora li se aplică restricții cu privire la comerțul intracomunitar și la export, la care se adaugă pierderile colaterale (furaje distruse, costurile cu distrugerea în sine – care revin tot acestora, costurile dezinfecției ulterioare).

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •