Cultura

Arta in marmura la Simpozionul de scluptura

Arta in marmura la Simpozionul de scluptura
IMG_7598
Arta in marmura la Simpozionul de scluptura

Sâmbătă, 3 septembrie 2016, la ora 10.00, pe platoul din incinta Colegiului Tehnic „C. D. Neniţescu” Brăila, a avut loc festivitatea de închidere a celei de-a doua ediții a Simpozionului internațional de scluptură monumentală ”Nicăpetre”, proiect finanțat de Consiliul Județean Brăila.  

Lucrările au fost realizate de 7 artiști: Serhii Sbitniev, Malin Malinov, Leonid Kozlov, Alexey Kanis, Iurie Platon, Dinu Câmpeanu si Elena Saracino.
Serhii Sbitniev, din Ukraina, este absolvent al Institutului de Artă din Harkov şi membru al Uniunii Naţionale a Artiştilor din Ukraina.
Are în palmares zeci de expoziţii personale şi de grup, zeci de simpozioane de creaţie (Ukraina, Rusia, Turcia, România), şi multe premii pentru sculptură. Este pentru a doua oară invitat la Brăila.
Proiectul trimis Brăilei, intitulat Heartstrings, înfăţişează o siluetă feminină, dominatoare, cântând la vioară. Personajul însuşi se transformă în instrumentul care captează şi redă, prin muzică, mişcarea aştrilor, povestindu-le pământenilor destinul.
Malin Malinov, din Bulgaria, licenţiat al Academiei de Arte Frumoase din Velico-Târnovo, este designer, sculptor şi pictor.
Proiectul realizat la Brăila poartă titlul “Family”, este un ansamblu compus din trei module concave, sprijinindu-se unul de celălalt şi unduindu-se în spaţiu. Atât forma, în întregul ei, cât şi mişcarea meandrică a volumelor în spaţiu sunt puse în valoare de piedestalul static şi solid, al cărui rol compoziţional este dublat de unul simbolic.
Leonid Kozlov este sculptor, pictor şi grafician, licenţiat al Academiei de Artă din Kiev şi membru al Uniunii Artiştilor din Ukraina.
O temă iubită de sculptor este Dansul, exprimat printr-o serie de statuete din bronz, având ca subiect Balerina.
Proiectul propus pentru simpozion se numeşte “Dance of life” şi se prezintă sub forma unui modul cilindric, în mişcare ascendentă, contrapunctată, răsucindu-se în punctul de maximă extensie pentru a urma traseul în sens invers. Miezul formei închide spaţiul şi îl înviorează.
Alexey Kanis, din Rusia, este licenţiat al Academiei de Artă şi Industrie din Petersburg, departamentul de Sculptură. Sculptura monumentală figuratăvă, realizată de Alexey Kanis în diferite locuri de pe glob, include spaţiul şi îl transformă în componenta esenţială a formei. Golul, asociat absenţei sau folosit doar în scop compoziţional, pare a fi amprenta de identitate stilistică a tânărului artist.
Dintre proiectele înscrise la simpozion a fost ales acela care poartă titlul “Tension” şi care reprezintă un tors de femeie cu forme voluptuoase, cu spatele arcuit, formând aproape unghi drept cu orizontala. Atitudinea corpului pare să eternizeze o secvenţă dintr-un dans al Chirei Chiralina, ale cărui dinamism şi emoţie sunt subliniate plastic de forma spaţiului închis între volum şi suprafaţa de sprijin.
Iurie Platon, din Republica Moldova, în prezent rezident în Germania, este licenţiat al Institutului de Arte din Tallin (Estonia), docent al Academiei de Arte din Chişinău şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Republica Moldova. Este un artist complex, cu activitate susţinută în domeniile sculpturii, picturii şi ceramicii.
Are în palmares expoziţii personale şi de grup, interne şi internaţionale, simpozioane de creaţie (Germania, Cehia), burse şi premii.
Este autorul impresionantului monument din Chişinău, dedicat memoriei deportaţilor în timpul regimului comunist.
Creaţia sa conţine lucrări realizate în piatră/marmură, lemn sau bronz, de la sculptura mică la cea monumentală.
În proiectul lui Iurie Platon, Chira Chiralina este o fantasmă alcătuită din forme senzual rotunjite, alunecând provocator şi imprimând ritm mişcării trupului.


Dinu Câmpeanu este licenţiat al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucureşti şi membru al U.A.P.R.
Are în palmares: 10 expoziţii personale; 35 simpozioane de creaţie (România, Austria, Elveţia, Germania, Liban, Olanda, Portugalia, Scoţia, Slovenia); 9 lucrări de artă monumentală (România); participări la expoziţii de grup din ţară şi din străinătate. Deţine 5 premii pentru sculptură.
A participat pentru a doua oară invitat la Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală “Nicăpetre” și speră ca la edițiile următoare să primească și ceva în plus în afară de aplauze, pentru că de ”aplauze am podul plin”.
Proiectul lui Dinu Câmpeanu poartă numele personajului istratian, Chira Chiralina, şi reprezintă o siluetă feminină, dinamică, amplu drapată, forţînd ieşirea din captivitate.

Elena Saracino vine din Italia şi este licenţiată în sculptură la Accademia delle Belle Arti, Carrara. Are în palmares: 2 expoziţii personale; 14 expoziţii de grup; 27 simpozioane de creaţie (Italia, Germania, Portugalia, Noua Zeelandă, Franţa, Turcia, Elveţia, Spania, Egipt, Slovenia). Este multiplu premiată la concursuri internaţionale de sculptură.
Creaţia sa conţine sculptură monumentală, sculptură şi instalaţii ambientale. Materialul preferat este piatra/marmura, dar lucrează şi în alte materiale.
Proiectul Elenei Saracino, pentru Brăila, este zeiţa Venus/Afrodita, reperul mitologic al frumuseţii şi iubirii, în care ne îndeamnă să recunoaştem o ipostază posibilă a personajului Chira Chiralina.

IMG_7541 IMG_7550 IMG_7559 IMG_7561 IMG_7595 IMG_7598 IMG_7602 IMG_7606 IMG_7616 IMG_7622 IMG_7628 IMG_7630 IMG_7661

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •