Cunoscutul apicultor Dan Iorga, de la Hanny Loriana Bio, a profitat de prezența la Brăila a ministrului agriculturii, Petre Daea, și i-a adresat câteva întrebări, legate de cultivarea de către agricultori a plantelor melifere, adiacente celorlalte culturi.
Iorga a venit în fața ministrului cu o propunere, aceea de a subvenționa culturile de plante melifere, în zona adiacentă cultivării altor plante, iar agricultorii pot avea și un beneficiu în plus, acela ca albinele să polenizeze plantele. Asta ar fi un model de bune practici între agricultori și apicultori. Acesta a spus că dacă albinele ar poleniza doar un singur tip de plantă, ar fi la fel ca și cum un om ar consuma toată viața numai cartofi.
Ministrul a spus că noul plan strategic prevede acordarea de subvenții mai mari pentru cultivatorii de lucernă, fapt care ar stabiliza azotul în sol, dar ar fi și propice pentru apicultori, albinele putând să extragă polenul din această plantă, dar să și polenizeze culturile alăturate culturii de lucernă.
Plante și culturi melifere în România – cele mai bune plante și culturi pentru a obține o cantitate ridicată de miere de calitate. Plantele melifere sunt la mare căutare de apicultorii care își doresc să obțină în permanență cantitate, dar și calitate atunci când vine vorba de produsele stupului.
Plantele melifere sunt acele plante la cre producția de nectar este ridicată și care sunt vizitate de albinele care transformă nectarul în miere. Cele mai cunoscute plante melifere, special cultivate pentru albine, sunt: facelia, mătăciunea moldovenească, roinița, cătușnica, limba mielului, iarba șarpelui și sulfina. În organizarea bazei furajere trebuie să ai în vedere valoarea meliferă a florei naturale, epocile când acestea nu asigură culesul și să se compenseze lipsa de cules prin cultura plantelor melifere speciale, care atrag albinele și le ajută să obțină cantități însemnate de miere și polen.