Silviu Mares 13 martie 2014

A anuntat disparitia fiului ei de 4 ani dupa 16 ore

O femeie de etnie romă, în vârstă de 33 de ani, a anunţat poliţia că fiul ei, în vârstă de 4 ani, a dispărut de acasă abia la 16 ore de la dispariţie. Mama băiatului nici nu a ştiu să îşi descrie cu exactitate micuţul şi nu a putut oferi organelor legii nicio poză cu micuţul, pentru că nu are. Băieţelul a fost găsit de poliţiştii brăileni rătăcind pe străzi. Îngrijorător este faptul că niciun brăilean nu a sesizat prezenţa unui copil singur în locurile şi zonele pe unde acesta s-a deplasat, mai ales că s-a deplasat de la domiciliu, de pe strada Călugăreni, până în cealaltă parte a oraşului.

În ziua de 10.03.2014, orele 8:20, D.N., de 33 de ani, domiciliată fără forme legale în municipiul Brăila, a sesizat la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, apelând numărul pentru urgenţe 112, faptul că, în ziua anterioară, 9.03.2014, în jurul orelor 16:00, fiul ei, în vârstă de 4 ani, a plecat în mod voluntar de la domiciliu şi nu a mai revenit.  Ţinând cont că sesizarea a venit după 16 ore de la momentul aproximativ al dispariţiei, poliţiştii Biroului Urmăriri al Serviciului de Investigaţii Criminale au demarat imediat cercetările.

La scurt timp de la demararea căutărilor, judiciariştii au stabilit că, în seara zilei de 9.03.2014, a fost internat un minor cu vârsta de circa 6 ani, care nu putea da relaţii despre identitatea sa, în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă al D.G.A.S.P.C. – Brăila, amplasat pe strada C-tin Dobrogeanu Gherea.

Copilul a fost observat de poliţiştii de la Biroul Ordine Publică în seara zilei de 9 martie a.c., în jurul orelor 20:00, la intersecţia străzii Carantina cu B-dul Al. I. Cuza şi, întrucât nu a putut da date despre identitatea sa sau adresa de domiciliu, a fost internat în centrul respectiv.

Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila:

A doua zi, pentru că minorul nu prezenta semnalmente şi caracteristici vestimentare asemănătoare celor descrise iniţial de mama lui, pentru verificări complete aceasta a fost condusă la Centrul de Primire în Regim de Urgenţă al D.G.A.S.P.C. Brăila, unde l-a recunoscut pe fiul ei. Minorul a rămas internat în instituţia de protecţie, urmând ca, după efectuarea de verificări, să se dispună măsuri cu privire la situaţia acestuia, de către D.G.A.S.P.C. Brăila.

 Stăm prost cu simţul civic

În asemenea cazuri, poliţiştii şi toate celelalte structuri implicate în căutarea minorilor dispăruţi se bazează şi pe sprijinul cetăţenilor, cărora ar fi trebuit să li se pară suspect faptul că un copil de 4 ani se află singur pe stradă, mai ales că se înnoptase. Acest sprijin cetăţenesc face ca persoanele lipsite de apărare, bolnavii cronici, minorii, tinerii sau bătrânii, să fie găsiţi într-un timp mult mai scurt şi să fie încredinţaţi familiilor sau aparţinătorilor înainte ca aceştia să devină victime ale unor infracţiuni.

Spiritul civic al cetăţenilor este benefic pentru poliţiştii care, în cazul dispariţiilor de persoane, trebuie să „perieze” anumite zone, începând cu cele apropiate locuinţei de domiciliu, să discute cu vecinii sau angajaţii de la societăţile comerciale de pe traseele pe care acestea pot circula, timpul, în aceste cazuri, fiind foarte preţios.

De asemenea, poliţiştii efectuează verificări în staţiile mijloacelor de transport în comun, în gări şi autogări, precum şi la toate unităţile medicale, vizionând, bineînţeles, şi imaginile de pe camerele de supraveghere amplasate în municipiu, dacă persoana dispărută este din oraş.

Un simplu apel la 112 face mult, în sensul că nu se mai pierde atâta timp pentru efectuarea investigaţiilor şi nu se mai consumă atâtea resurse umane şi materiale.

Comentarii