Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a aprobat 167 de cereri de finanțare în cadrul apelului de proiecte pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 2020-2026.
Autoritățile publice locale din România au depus 169 de cereri de finanțare în cadrul apelul de finanțare deschis în perioada 15 septembrie – 24 noiembrie 2022, având o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei. Au fost aprobate 167 de cereri de finanțare pentru un număr total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei. Se estimează că semnarea contractelor de finanțare în cadrul acestei subinvestiții va avea loc până la finalul lunii februarie.
”Îi felicit pe toți cei care s-au mobilizat și au depus în timp util cererile de finanțare, mai ales autoritățile locale din județele Hunedoara, Constanța și Cluj, fiecare cu peste 450 de insule ecologice solicitate. Ne pregătim deja pentru lansarea unui nou apel de proiecte pentru fondurile rămase, astfel încât și cei care nu au reușit să depună cererile în prima sesiune să aibă ocazia să o facă. România trebuie să treacă cât mai urgent la un nou tip de gândire în ceea ce privește managmentul deșeurilor, astfel încât fiecare să plătească pentru cantitatea de deșeuri pe care o produce. Platformele subterane, containerele semi îngropate și sistemele supraterane de colectare selectivă a deșeurilor reprezintă soluția ideală pentru problema gunoiului din comunități, mai ales în zonele turistice și în centrul orașelor. Finanțăm integral aceste insule ecologice digitalizate care garantează eliminarea în mare proporție a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care țarcurile actuale îl au. De asemenea, îndeamnă la o colectare separată oferind operatorilor locali un sistem smart de gestionare a deșeurilor, cu containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul.”, a declarat ministrul Tánczos Barna.
Ca urmare a implementării acestei subinvestiții, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza și operaționaliza cel puțin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie cel puțin 13.752.
”Privind harta județelor care au aplicat pentru realizarea acestor insule ecologice, observăm că Brăila este singura unitate administrativ teritorială din România în dreptul căreia apare cifra ZERO! Așadar, ne-au înconjurat! Nu aveam așteptări la performanțe precum cele din Cluj, Hundoara sau Constanța, dar mă gândeam că administrația brăileană ar fi putut urma exemplul celor din Galați, care au peste 300 de astfel de insule ecologice aprobate.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, fiind de mai multe dimensiuni: cu 3, 5 sau 8 „guri” de încărcare dispuse pe una sau mai multe laturi, cu una sau două uși laterale pentru golire. Dotările ecoinsulei vor contribui la păstrarea evidenței gestiunii deșeurilor și strângerea informațiilor necesare pentru predarea rapoartelor către autoritățile de mediu.
În condițiile în care administrația a fost incapabilă să depună cereri de finanțare pentru un astfel de sistem modern de colectare a gunoiului, nu ar trebui să mai mire pe nimeni dacă brăilenii vor avea de plătit sume mai mari pentru salubritate în 2023” spune Antoneta Ioniță, Președinte Forța Dreptei Brăila.