Social

Anticoruptia si internetul, temele zilei in saptamana educatiei juridice

Anticoruptia si internetul, temele zilei in saptamana educatiei juridice

Săptămâna educaţiei juridice a animat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, cu elevi entuziasmaţi să asculte şi să discute cu poliţiştii despre cele mai importante aspecte şi preocupări ale vârstei juvenile.

Prezenţi în număr impresionant, elevii de toate vârstele din municipiul Brăila au vizitat sediul poliţiei şi au discutat cu oamenii legii despre noţiunile şi consecinţele bullying-ului, faptelor penale, în general, şi a faptelor  de corupţie, în mod deosebit, precum şi despre comunicarea în spaţiul virtual şi pericolele asociate acesteia.

De temele abordate de poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au beneficiat elevii Şcolilor Gimnaziale „Fănuş Neagu” Brăila, „Ion Creangă” Brăila şi „Ion Băncilă” Brăila şi ai Liceului Pedagogic „D.P. Perpessicius” Brăila, Liceului Teoretic „Panait Cerna” Brăila, Liceului Tehnologic „Gh. K. Constantinescu” Brăila şi Colegiului Tehnic „Panait Istrati” Brăila.

Specialistul în anticorupţie şi-a organizat discursul pornind de la povestea unui tânăr care, excentric în comportament, dar poet în exprimare, a scos în evidenţă cât este de diferit de restul colegilor de vârsta lui, prin faptul că este „cool” şi adoptă un comportament care încalcă aproape toate normele sociale şi legale. Tot atât de diferit a fost  şi finalul poveştii lui de viaţă, acesta fiind „atins” când viaţa unui tânăr abia începe. A fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare, cu toate că cea mai gravă dintre faptele comise de acesta a fost cea de corupţie.

Popularitatea pe care tânărul şi-a căpătat-o în rândul liceenilor a fost atât de pasageră, încât niciunul dintre apropiaţii acestuia, ca vârstă, stil sau preocupări, nu-şi mai aminteau decât…de un tânăr infractor, care-i priveşte de după gratii… Mesajul a determinat completarea cunoştinţelor liceenilor despre noţiunea de corupţie, formele acesteia şi faptele de corupţie prevăzute şi sancţionate de lege.

Finalul prezentării anticorupţie s-a axat pe importanţa intoleranţei fiecăruia dintre noi, încă de la vârste fragede, atât faţă de implicarea în fapte de corupţie, dar şi faţă de asocierea cu/ascunderea  persoanelor din jurul nostru care manifestă un comportament corupt sau coruptibil, fiind promovată totodată Linia verde anticorupţie – 0800.806.806.

Tot de un film, de această dată cu multiple semnificaţii antivictimale, au beneficiat şi elevii claselor gimnaziale, pentru care internetul poate fi considerat a treia „instanţă de socializare”, după familie şi şcoală. Poveştile a doi adolescenţi, George şi Ana, ale căror strânse prietenii intime se întâmplă numai în mediul virtual, este transformată într-un coşmar de infractorii cibernetici, care ameninţându-i că vor face publice imaginile indecente cu cei doi, îi determină să trimită sume importante de bani şi fotografii nud.

Pornind de la acest caz, ofiţerul de prevenire al inspectoratului a discutat cu elevii despre:

 • avantajele şi dezavantajele/riscurile utilizării internetului;
 • importanţa utilizării programelor antivirus complete şi actualizate, inclusiv pe dispozitive precum smartphone sau tabletă;
 • principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când utilizează reţelele de socializare pentru protecţia datelor personale şi pentru prevenirea implicării în evenimente neplăcute;
 • modul de gestionare a evenimentelor negative apărute ca urmare a utilizării internetului şi posibilităţile de sesizare a autorităţilor cu privire la eventualele abuzuri la care au fost supuşi pe internet.

Tot cu această ocazie, poliţiştii au prezentat concursul naţional Cetăţenia digitală. Drepturi şi responsabilităţi pe Internet privind datele personale, iniţiat de Organizaţia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţie Române, şi derulat în perioada 12.02-30.03.2018.

Săptămâna 5-9 martie 2018 este dedicată, la nivel naţional, educaţiei juridice, proiect iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale.

La nivelul judeţului Brăila, o parte importantă dintre activităţile de educaţie juridică sunt organizate şi desfăşurate la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila, Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galaţi şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila.

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •