În perioada aprilie – iunie 2014, activitatea cadrelor medicale de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Brăila a fost una la fel de solicitantă, ca de fiecare dată. La intervențiile din trimestrul al doilea au răspuns prezent aproximativ 200 de cadre medicale. În momentul în care se întâmplă ca o parte din personal să se îmbolnăvească, restul ambulanțierilor luptă pentru a salva viața bolnavului.
De la începutul acestui an și până în prezent, echipajele Salvării au fost prezente în teren, intervenind la un număr de 27.850 solicitări din partea brăilenilor care suferă de diferite afecțiuni. Având în vedere numărul mare de intervenții, putem spune că este posibil ca și-n acest an, cum s-a întâmplat anul trecut, salvările din Brăila să bată un alt record în ceea ce privește distanțele parcurse. Pe tot parcursul anului trecut s-au înregistrat 2 mil. de kilometri. Dacă am face un simplu calcul, în fiecare din cele 4 trimestru s-au parcurs 500 mii de km. Acest lucru se întâmplă și-n al doilea trimestru din 2014, fiind parcurși peste 506 mii km.
Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, managerul SAJ Brăila, dr. Viorica Uscatu, a subliniat faptul că, deși instituția pe care o conduce se confruntă cu un deficit de personal, cadrele medicale își desfășoară activitatea foarte bine. Personalul SAJ Brăila rezistă cu stoicism tuturor intervențiilor, pentru că și cadrele medicale sunt oameni și există momente în care oricând pot trece din tabăra salvatorilor de viață în cea a bolnavilor. În aceste condiții, personalul de pe Ambulanță rezistă cât poate, încercând să acopere atât golul lăsat de colegii care s-au îmbolnăvit inevitabil, cât și deficitul de cadre medicale cu care se confruntă SAJ Brăila.
Dr. Viorica Uscatu a precizat:
Continuăm să ne desfășurăm activitatea în condițiile pe care le avem. Îngrijorător este faptul că deși personalul Ambulanței rezistă cât poate, au apărut cazuri destul de frecvente, mai ales în ultima lună, de îmbolnăviri ale cadrelor medicale cu operații în urma cărora pentru o perioadă de timp va trebui să fie întreruptă activitatea pe care o desfășoară. Căutăm să suplinim cu cei care au rămas. Avem o mare nevoie de a completa locurile vacantate în urma pensionării. Avem promisiuni ferme de la Ministerul Sănătății pentru a putea scoate la concurs 4 – 5 posturi disponibile, vacantate în ultimul an: asistenți și ambulanțieri. Am făcut memorii și avem promisiuni. Căutăm să ne descurcăm așa cum putem, pentru că avem un buget sărac.
Și problemele celor de la Serviciul de Ambulanță Județean Brăila nu se opresc aici. Potrivit managerului Viorica Uscatu, se încearcă menținerea activității pe linia de plutire, atât cu personalul medical, cât și cu parcul auto existent. Referitor la mașinile de la SAJ Brăila, deficiențele sunt destul de grave, în sensul că 3 ambulanțe sunt “trase pe dreapta” din cauza costurilor prea mari ale pieselor ce trebuie neapărat schimbate, astfel încât mașinile să poată fi folosite la intervențiile cetățenilor brăileni.
Nu putem omite un alt aspect deloc plăcut pentru cadrele medicale de pe Ambulanță, și anume comportamentul unor cetățeni, care fac solicitările, vizavi de medici.