Silviu Mares 28 noiembrie 2012
Alexandru Nazare, un posibil parlamentar de Braila

Alexandru Nazare, un posibil parlamentar de BrailaVarsta unui om, de la un moment dat, nu reprezinta, in sine, o calitate, un avantaj. Poti fi tanar, dar sa te porti ca un mos decrepit. Poti sa ai o varsta inaintata, dar sa uimesti lumea din jurul tau, prin limpezimea gandului si forta actiunilor tale.

Despre Alexandru Nazare, candidatul Aliantei Romania Dreapta in Colegiul 2 Braila pentru Camera Deputatilor s-a spus ca e, in primul rand, tanar. Ca are 32 de ani si ca are multiple legaturi cu orasul nostru, unde a si copilarit.

Daca ar fi fost numai atat, ca e tanar si ca a venit la Braila sa candideze doar pentru a-si cauta urmele pasilor copilariei, nu ar fi reprezentat nimic pentru electorat, sau aproape nimic.

Au mai fost si altii, au venit, s-au extaziat in fata alegatorilor si pe posturile de televiziune, ciripind angelic si dandu-si ochii peste cap, rotind de-a valma vorbe alese, care sa mangaie nationalismul local sub barbie, dupa care au plecat de unde au venit. In urma lor nu a ramas nimic, nici macar o amintire, pentru ca, dupa ce au luat sacosa cu voturi, au uitat, fara prea multe eforturi personale, drumul spre Braila.

Lista celor care, in campanii electorale, au facut o halta de cateva zile la Braila este destul de lunga. Nu merita sa o mai devoalam aici si acum.

Ce a ramas, totusi, de pe urma acestor talciocari de voturi? Neincredere. Multa neincredere. Braileanul a devenit foarte precaut cu strainasii aterizati, de niciunde, pentru scurta vreme, pe aceste meleaguri.

Nici nu mai conteaza faptul ca noi, brailenii, am luat numeroase plase electorale nu numai de la „aterizatii” de la Centru, ci chiar de la concetateni de-ai nostri, care nu au facut nimic, dar chiar nimic pentru Braila, hotindu-ne, doar, din patru in patru ani, de voturile necesare pentru parvenirea lor in fotoliile de parlamentari.

Si, iar, lista acestor „reprezentanti” ai nostri in Parlamentul Romaniei este destul de lunga. Si, iar, nu (mai) este cazul sa o facem publica, pentru ca pe multi dintre acestia ii cunoastem, ne lovim de ei pe strada, prin piete, targuri si oboare, chiar daca numai la patru ani o data.

La inceput, ca oricare alt brailean care se respecta, si eu am avut retineri, atunci cand am auzit numele acestui tanar, de Alexandru Nazare vorbesc, care se pregatea sa ne ceara votul. Ei, ce sa-ti spun, frate, uite altul care vine sa ne prosteasca, de parca nu avem, pe aici, destui datatori de sperante desarte, trebuia sa-l aduca astia de la ARD pe tipul asta! Duce-s-ar de unde a venit!

Intamplarea a facut, insa, ca, zilele trecute, sa-l cunosc personal. E un om ca toti oamenii, cu bune si cu mai putin bune. Ca noi toti, de-altfel. Nici n-am observat ca e tanar, pentru ca gandurile si vorbele ii sunt mature, de o maturitate care imbina seriozitatea cu pragmatismul.

In scurta vreme, s-a pus la punct cu majoritatea problemelor pe care Braila si brailenii le au, unele de nenumarati ani nerezolvate de catre cei care se tot lauda ca o reprezinta, la nivel central sau doar local.

Dar cel mai mult il supara pe Alexandru Nazare, pe langa saracia lucie a multor concetateni, lipsa locurilor de munca, gospodarirea precara a municipiului si judetului, faptul ca Braila a fost scoasa, cu siguranta, din circuitul normal de valori, ca a fost parasita de mai-marii guvernamentali.

„Brailenii s-au saturat de vorbaria fara rost, de rolurile jucate extrem de prost de catre politicienii locali, care isi doresc cu ardoare un loc in Parlament doar pentru a-si salva functiile politice si afacerile conduse prost sau pentru a capata imunitate in fata justitiei, pentru fapte stiute doar de ei si de procurorii care le-au intocmit dosarele, afirma Alexandru Nazare. In timp ce candidatii ARD se pronunta ferm pentru includerea Brailei pe harta investitiilor, iar fostul ministru al transporturilor invoca lucruri concrete in acest sens, stim cu certitudine ca USL nu o va face, desi manifesta convingerea ca va forma viitorul guvern. Este explicabil, intr-un fel, de ce oferta USL pentru legislatura 2012-2016 nu include nici de data aceasta Braila pe lista de prioritati: pentru ca pur si simplu candidatii locali n-au nicio intentie de a o sustine”.

Pentru a afla off-urile brailenilor, Alexandru Nazare a mers direct la sursa. Adica a iesit in strada, printre oamenii obisnuiti, a stat de vorba cu numerosi trecatori, le-a ascultat pasurile, le-a batut la poarta sau la usa, intrebandu-i de necazuri.

L-am insotit intr-una dintre escapadele sale prin Colegiul 2. Dupa tipic, un grup de tineri si tinere imparteau trecatorilor afise, pliante, raspundeau unor intrebari.

Am citit, pe chipurile unora dintre cei cu care Alexandru Nazare a stat de vorba, mirarea ca un tanar stie atat de multe despre ei, ca are rabdarea sa le asculte vorbele, ca are raspunsuri si chiar solutii imediate, concrete, la problemele lor.

Comentarii

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.