Social

Al treilea caz de infecţie cu virusul “West Nile” în județul Brăila

Al treilea caz de infecţie cu virusul “West Nile” în județul Brăila

În județul Brăila s-a înregistrat încă un caz de infecţie cu virusul “West Nile”, transmis prin înţepătură de ţânţar. Este vorba despre o femeie în vârstă de 59 de ani, din localitatea Traian, care a ajuns la spital cu o formă medie a bolii provocată de virus. După ce a stat internată mai multe zile în spital femeia a fost externată, iar în prezent este în afara oricărui pericol. Acesta este al treilea caz din județul Brăila, după cele două înregistrate la începutul lunii august 2018.

Ultima informare a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din data de 30 august 2018, arată că 12 persoane au decedat după ce au fost înţepate de ţânţari purtători ai virusului “West Nile”. Victimele erau în evidenţele medicilor şi cu alte afecţiuni. La o zi după această informare, presa centrală a mai informat despre cel de-al 13-lea deces din cauza acestui virus. Este vorba despre o femeie în vârstă de 75 de ani din Poiana Mare, judeţul Dolj. Din luna mai și până la sfârșitul lunii august, la nivel naţional, s-au înregistrat 117 de cazuri de infecţie cu acest virus.

Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile arată că persoanele infectate cu “West Nile” provin din judeţele: Dolj (21 cazuri), municipiul Bucureşti (14), Iaşi (13), Olt (13), Teleorman (10), Constanţa (5), Bacău, Galaţi, Ilfov şi Sibiu cu câte 4 cazuri, Brăila, Mureş şi Satu Mare cu câte 3 cazuri, Giurgiu şi Tulcea cu câte 2 cazuri, iar Bihor, Bistriţa Năsăud, Alba, Covasna, Vrancea, Ialomiţa, Dâmboviţa şi Călăraşi cu câte 1 caz.

Față de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu 3 săptămâni mai devreme, iar specialiștii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, așa cum a fost în anii 1996, 2010 și 2016.

Vectorii implicați în transmiterea virusului West Nile în țara noastră îi reprezintă mai multe specii de țânțari răspândiți atât în mediul urban cât și în cel rural.

Condițiile favorabile  de dezvoltare a vectorilor sunt reprezentate de perioada excesiv de ploioasă care a făcut dificilă distrugerea țânțarilor, dar și de deficiențele în aplicarea măsurilor de control și a măsurilor  de protecție personală.

[quote]În județele în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranță. Astfel, în conformitate cu Directivele  europene  în domeniu, EC/33/2004 și EC/17/2006,  se amână donarea în cazul persoanelor care au fost identificate cu  factori de risc pentru infecția cu West Nile. Persoanele care au facut infecția cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile[/quote] se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății recomandă autorităţilor administratiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localităţi  pentru a preveni răspândirea infectiei cu virus West Nile, iar  Direcțiile de sănătate publică  au sarcina de a verifica, până la sfârșitul sezonului, eficacitatea măsurilor aplicate. Specialiștii  menționează că infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătură de țânțar.

Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecție fizică a populației pentru evitarea expunerii la înțepăturile țânțarilor, precum protecția  mecanică a tegumentelor, folosirea substanțelor repelente, plase de protecție la ferestre.  

Direcțiile de sănătate publică vor desfășura o campanie de informare  a populației referitoare la măsurile  necesare pentru protecția personala împotriva infectării cu virusul West Nile.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •