Politica

Adrian Tabarac: Lucruri necurate în campania electorală a lui Vasile Varga

Adrian Tabarac: Lucruri necurate în campania electorală a lui Vasile Varga

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va trebui să ia o decizie în cazul cărților distribuite de Vasile Varga drept broșuri electorale. E motivul pentru care PNL nu își va putea deconta banii pentru această campanie, iar creditorii lui Boboc își vor lua (din nou) țeapă.

Zilele trecute, brăilenii au primit mii de exemplare din volumul semnat de Vasile Varga alături de un grup de coautori format din Bogdan Ciucă, Alexandru Bucălău și alții. Cartea se numește „Codul Civil pe înțelesul tuturor”, iar softurile antiplagiat mi-au indicat că, în proporție de peste 60% este o carte copiată. Majoritatea sunt citate din Codul Civil, restul sunt copii din alte lucrări de specialitate. (Serios, își închipuia oare cineva că ex-PRM-istul Bucălău Alexandru, candidatul PNL la Senat, are vreo contribuție originală la acest volum?)

Bine, problema unui eventual plagiat spune câte ceva despre asemănările dintre autorii cartii și „doctorii” din PSD, dar Autoritatea Electorală va trebui să verifice un alt aspect și anume dacă volumul semnat de Varga poate fi asociat unor materiale de promovare electorală ce pot fi decontate din bani publici. Fiindcă această carte nu corespunde normelor legale.

Mai precis, cartea nu promovează proiectele niciunui candidat, ci explică noțiuni din Codul Civil, o lege deja apărută. În plus, nu este o broșură – doar pliantele și broșurile reprezintă cheltuieli eligibile in campania electorala – ci o carte, conform normelor Bibliotecii Naționale a României. Broșura nu poate depasi 48 de pagini, iar volumul lui Varga & co. are 80 de pagini (reguli aplicabile publicatiilor ce au asociat un cod ISBN).

Având în vedere aceste lucruri, am făcut o sesizare către AEP. Ar fi incorect ca, din taxele și impozitele românilor să se deconteze vanitatea și ifosele de „scriitori de cărți” ale unor impostori.

Cartea „scriitorilor” Varga și Bucălău a apărut în 60.000 de exemplare. Oare câți copaci au fost tăiați pentru maculatura asta?

Nu este pentru prima oară când, pe mâna lui Cătălin Boboc se alege praful de banii de campanie ai PNL. În 2016, în campania de la alegerile locale, președintele semna și gestiona contractele. Iar președinte era Cătălin Boboc, cel care se ocupă și astăzi, evident, de campanie. La vremea aia, din cauza „profesionalismului” lui Boboc, PNL Brăila a fost amendat cu 43.000 lei de către AEP! De data asta, e foarte posibil să nu se mai returneze niciun leu! Așa că, dragi foști colegi, nu-mi mai faceți mie morală. Aveți o sumedenie de probleme și băgați partidul în belele!

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •