Social

Adevărul brăilenilor, 20 iulie 1915

Adevărul brăilenilor, 20 iulie 1915

ade adev

Ţeparii trag ţepe. Ca să tragi ţeapă trebuie să câştigi încrederea victimei. Victima este de cele mai multe ori o persoană cu bani şi într-o ureche. Credulă. Victima nu e totuşi atât de imaculată aşa cum se pretinde în lăcrămaţia post-ţeapă. O să vedeţi mai jos, de pildă, cum victima îşi alege călăul pe sprânceană, ştiind că acesta e sprijinit de „persoane influente” din cadrul administraţiei publice locale. Vom vedea apoi cum victima suferă de naivitate în formă continuată. Adică după ce este ţepuită o dată, mai vrea încă o dată, cu un alt ţepar, rudă cu primul. Iar la final, concluzia silogismului construit de victimă este nevalidă şi ilară: ţeparii sunt de o altă naţionalitate decât cea română, prin urmare trag ţepe pentru că nutresc „sentimente antinaţionale”…

Excrocheriile albaneze din Brăila

Dl. S. Stătescu, comerciant din localitate, ne trimite spre publicare următoarea scrisoare:

Fiind amator a-mi construi o clădire pe Bulevard Cuza No. 233, între alte multe oferte ce mi s-au prezentat, am preferat pe aceia a unui individ macedonean, Stere Gh. Mano, pe care l-am văzut sprijinit de două persoane influente de la serviciul technic al Primăriei şi cari m-au convins de aptitudinile şi cinstea sa, dându-mi totodată asigurări mari că acesta este unicul antreprenor în Brăila şi singurul care poate să-mi ducă la bun sfârşit această lucrare.

Atunci l-am angajat ca în schimbul a 5000 lei la care am rămas de acord, să-mi ridice casa conform planurilor aprobate de Primărie şi i-am dat acompt suma de 1000 lei, iar restul i l-am avansat complet la toate cererile sale. La un moment dat a dispărut fără a mă înştiinţa, lăsându-mi lucrarea în părăsire, astfel că am fost silit a cumpăra alte materiale şi am continuat lucrarea cu un alt pretins meşter-antreprenor, albanezul Gheorghe Mano, văr cu acest pungaş antreprenor.

Şi acesta a dispărut la fel, după ce mai întâiu a avut grija să mă înşele cu o însemnată sumă de bani.

În faţa acestora am cercetat şi am aflat că aceştia sunt nişte escroci sosiţi din America, cari înşeală lumea fără de nici o teamă, bazaţi pe influenţa cea mare de care se bucură ruda lor, arhitectul albanez Niculescu în localitate şi pe legătura lor de afaceri cu serviciul nostru tehnic.

E de mirare însă cum autorităţile noastre şi în special Brigada de siguranţă nu ia nici un fel de măsură contra acestor indivizi-escroci-bazbuzuci pripăşiţi aici în ţară, şi cari îşi permit a întinde astfel de curse publicului brăilean.

Dat fiind sentimentele antinaţionale ce aceştia nutresc acestei ţări, se impune cu atât mai mult de a se lua măsurile cele mai drastice contra acestor specimene de indivizi.

S. Stănescu

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •