ProBr

Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”

Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”
Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”
Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”

Începutul anului şcolar 2015-2016 a constituit pentru poliţiştii brăileni un bun prilej de a continua informarea şi prevenirea elevilor în adoptarea unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale, de această dată fiind vizate infracţiunile contra persoanei şi infracţiunile care aduc atingere unor relaţii privind convieţuirea socială. 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a iniţiat Campania de prevenire a implicării minorilor în infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale „Stop abuzului sexual asupra minorilor!”, care se implementează, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, în perioada 15 septembrie 2015- 15 martie 2016, în unităţile de învăţământ din municipiul şi judeţul Brăila.

Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”
Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”

Scopul campaniei îl reprezintă creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la consecinţele abuzului sexual asupra dezvoltării copilului, prevederile legale care sancţionează abuzul şi măsurile de prevenire a implicării minorilor, în calitate de autori sau victime, în infracţiuni privitoare la viaţa sexuală.

Cu toate că evoluţia indicatorilor statistici înregistraţi de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila nu indică creşterea gradului de implicare în comiterea acestui tip de infracţiune, infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale sunt fapte cu grad de pericol social ridicat, prin implicaţiile de natură morală, socială, psihologică şi juridică.

Datorită particularităţilor psihocomportamentale şi de vârstă specifice (posibilităţi fizice şi psihice de apărare limitate, capacitate empatică redusă, nivel înalt de sugestibilitate şi credulitate), copiii reprezintă o categorie de persoane cu vulnerabilitate crescută la victimizare prin astfel de infracţiuni. Printre principalii factori favorizanţi ai victimizării minorilor prin infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale se numără lipsa de educaţie şi slaba comunicare pe teme sensibile dintre părinţi şi copii, îndeosebi în mediul rural, unde educaţia sexuală este subiect tabu şi lăsată aproape exclusiv în sarcina Internetului. De aceea, campania iniţiată de poliţie a vizat elevii şi părinţii acestora, care învaţă/muncesc şi locuiesc preponderent în mediul rural.

Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”
Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”

Primele activităţi în cadrul campaniei au fost desfăşurate de poliţiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, cei de la Postul de Poliţie Comunală Dudeşti şi de la Biroul Proximitate în şcolile gimnaziale Dudeşti şi Tătaru din judeţul Brăila şi în Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” Brăila.

Activităţile din mediul rural s-au adresat deopotrivă elevilor şi părinţilor şi au avut drept scop conştientizarea acestora cu privire la situaţiile care favorizează producerea abuzurilor, consecinţele acestora asupra minorilor, măsurile de prevenire a infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale şi modul în care trebuie să procedeze în situaţia de abuz sexual asupra minorului.

Copiilor le-au fost prezentate aspecte precum: formele de abuz sexual asupra minorilor, infracţiunile asociate acestora şi pedepsele aplicabile celor care le săvârşesc, cine pot fi abuzatorii, locurile unde se pot produce abuzurile, rolul internetului în apariţia abuzurilor, măsurile de prevenire a victimizării prin infracţiuni la viaţa sexuală şi instituţiile cărora se pot adresa pentru sprijin în caz de abuz.

Părinţii au primit informaţii privind semne fizice şi aspecte comportamentale care semnalează abuzul asupra copilului, consecinţele în plan fizic şi psihic ale abuzului, modalităţile de prevenire a infracţiunilor la viaţa sexuală instituţiile la care se pot adresa pentru sprijin.

Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”
Actiuni de prevenire, ”Stop abuzului sexual asupra minorilor”

Dintre recomandările adresate de poliţişti elevilor în ceea ce priveşte conduita de urmat pentru a nu deveni victima acestor infracţiuni, amintim:

*        Nu merge singur în locuri unde nu este nimeni care să te ajute!

*        Nu accepta pentru niciun motiv să urci în maşina unei persoane pe care nu o cunoşti, chiar dacă ţi-a fost prezentată ca fiind rudă sau cunoştinţă a unui prieten!

*        Nu participa la petreceri dacă nu cunoşti gazda şi nu ştii ce persoane mai sunt invitate!

*        Nu te împrieteni cu persoane care consumă alcool sau te îndeamnă să faci lucruri rele!

*        Spune «Nu ! » oricăror atingeri sau propuneri pe care nu le doreşti!

*        Spune unei persoane de încredere (părinte, bunic, profesor, poliţist) dacă cineva îţi face propuneri care să îţi pună în pericol propriul corp ori îţi oferă dulciuri sau bani pentru a face lucruri pe care nu le înţelegi şi care nu îţi fac plăcere!

*        Nu proteja agresorii prin tăcere, chiar dacă îţi sunt rude sau prieteni!

De asemenea, părinţii au fost învăţaţi de poliţişti  cum trebuie să comunice cu copilul încă de la cele mai mici vârste, cum îl poate proteja, dar şi aspectele care semnalează abuzul sexual asupra copilului, dintre care enumerăm:

* comportamentul său se schimbă (mănâncă brusc mai mult sau mai puţin, vrea să fie singur mai mult timp sau nu vrea să rămână singur deloc, refuză să meargă în locuri în care altădată se distra, are tulburări ale somnului, este tăcut sau neobişnuit de agresiv);

* se comportă neobişnuit în prezenţa unor anumite persoane;

* refuză brusc să se schimbe în faţa altor persoane, pentru orele de educaţie fizică sau refuză să participe la activităţi fizice;

* are pe corp vânătăi sau zgârieturi;

* contactează o boală venerică sau, în cazul unei fete, rămâne însărcinată.

Activităţile vor continua în această săptămână cu întâlniri ale reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila cu elevii şcolilor gimnaziale Jirlău, Vişani, Gemenele, şi Scorţaru Nou.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •