Activitatea agenţilor economici în domeniul turismului şi al serviciilor de alimentaţie publică acoperă la nivel naţional o gamă largă de activităţi diferite incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast – food, cantinele, cafenelele, cofetăriile etc. Un număr important de angajaţi îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu.
Activitatea desfăşurată de lucrătorii angrenaţi în acest domeniu economic este influenţată şi de următorii factori:
- caracterul sezonier de muncă – în acest sector sunt angajaţi mulţi lucrători sezonieri, care nu au timp să se adapteze la această activitate;
- sunt angajaţi mulţi lucrători tineri care nu sunt obişnuiţi cu lucrul şi nu şi-au dezvoltat încă abilităţile necesare;
- instabilitatea angajamentului forţei de muncă slab calificată;
- rulajul forţei de muncă;
- suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naţionalitate.
”Securitatea şi sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfăşoară activităţi în domeniul hotelier şi al serviciilor de alimentaţie publică trebuie să fie permanent în atenţia angajatorilor, deoarece aceşti lucrători sunt expuşi la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă.
Datorită caracterului sezonier al acestor activităţi, angajatorii din domeniul turismului, alimentaţiei publice şi comerţului, au tendinţa de a minimaliza riscurile existente, privind securitatea şi sănătatea la locul de muncă.
Scopul campaniei este de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă” spune Liviu Arhire, inspector șef al ITM Brăila.
OBIECTIVELE CAMPANIEI
- Creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă;
- Identificarea pericolelor şi evaluarea (combaterea) riscurilor prezente în mediul de muncă;
- Identificarea echipamentelor de muncă, în special cele sub incidenţa ISCIR – lifturi, centrale de producere a apei calde, precum şi alte echipamente care pot prezenta în exploatare riscuri pentru lucrători (arsură termică, explozii, incendiu, etc), cum ar fi: hote, aragaze, butelii;
- Verificarea modului de instruire a lucrătorilor şi de însuşire a instrucţiunilor predate;
- Dispunerea de măsuri ferme pentru înlăturarea neconformităţilor.
Prezenta campanie îşi propune să elimine sau să diminueze riscurile şi să accentueze pe cât posibil modul în care riscurile specifice sunt combătute la sursă.
Acţiunile de control se vor desfăşura în trim. I- III 2023.