Actualitate

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Castelului de apă

A fost semnat contractul pentru reabilitarea Castelului de apă

Primarul Marian Dragomir a organizat astăzi o conferință de presă cu prilejul semnării contractului de finanțare pentru reabilitarea Castelului de Apa din Grădina Publică. Obiectivul face parte din patrimoniul istoric al orașului Brăila și primăria își dorește să-l introducă în circuitul turistic. Reabilitarea se realizează prin Programul Operațional Regional desfășurat prin intermediul Agenției de Dezvoltare Regională Sud – Est, reprezentată de directorul general Luminița Mihailov.

Proiectul are o valoare totală de 21.301.797,40 lei, din care valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR (85%): 15.262.564,87 lei; valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional (13%): 2.334.274,63 lei; valoarea cofinanţării eligibile a beneficiarului (2%): 359.119,17 lei; valoarea neeligibilă (echipamente /dotări): 3.345.839,07 lei. Durata contractului de finantare este de 48 de luni de la momentul semnarii acestuia.

Lucrările care vor fi realizate în cadrul proiectului „Reabilitarea Castelului de Apa din Grădina Publică Brăila” se refera, printre altele, la degrevarea subsolului de toate instalatiile și utilajele defecte; consolidarea terenului sub Castelul de Apă prin injectare; consolidarea stâlpilor fisurați în zona subsolului prin cămășuire, iar armăturile montate pentru consolidarea stâlpilor se vor ancora în elementul structural original al monumentului, utilizând rășină de înaltă rezistență.

Totodată se va reface întreaga terasă, se vor înlocui lifturile existente cu ascensoare noi și moderne și se vor monta două platforme hidraulice ce vor asigura accesul persoanelor cu handicap la nivelul subsolului și parterului. De asemenea se va dota obiectivul cu o cupola din poliester ranforsat în fibră de sticlă și se va realiza o amenajare peisagera exterioară. Se va recondiționa caruselul de la etajul 6,  se va consolida cupola centrală din beton armat și se va monta un observator astronomic în cupola Castelului.

Proiect prevede echiparea obiectivului cu următoarele dotări:
a) Subsol:
– Recepție
– Foaier sală proiecție cinema 7D
– 6 săli proiecții cinema 7D
– Sala oglinzilor care deformează
b) Parter:
– 5 spații expoziționale cu o tematică ce va consta în istoria Castelului de Apă, macheta acestuia, imagini legate de momentul construirii și reabilitării în perioada dinainte de 1989, gradul de deteriorare la începutul restaurării. Acest spatiu va fi dotat cu o replică costumului spațial utilizat în cadrul misiunii Apollo 11, un panou de informații digital și o presă pentru moneda suvenir.
c) Etaj 1:
– spațiu expozițional cu o tematică în care sunt prezentate planetele Sistemului nostru solar. Pe pardoseală, pereți și tavan vor exista reprezentări realiste ale corpurilor cerești.
– 2 terase circulabile
d) Etaj 2:
– spațiu expozițional cu o tematică în care este prezentată Galaxia Calea Lactee. Pe pardoseală, pereți și tavan vor exista imagini ale Căii Lactee, nebuloase. La acest nivel vor exista două dispozitive holografice care vor prezenta reprezentări ale misiunilor spațiale.
e) Etaj 3:
– spațiu expozițional cu o tematică în care sunt prezentate roiuri și superroiuri de galaxii, dar și Universul în 3D. La acest nivel vor exista două dispozitive holografice care vor oferi reprezentări ale principalelor telescoape spațiale.
f) Etaj 4:
– spațiu expozițional în care este prezentat aspectul cerului de iarna, primăvara, vara și toamna și vor cuprinde toate constelațiile vizibile din România, într-o reprezentare mitologică. Pe plafon vor fi reprezentate principalele constelații românești tradiționale. Pentru reprezentarea constelațiilor vor fi folosite LED-uri.
– Inel panoramic;
g) Etaj 5:
– Sala proiecții, care va fi în legătură cu observatorul astronomic din cupola, ci o capacitate de 20 de locuri;
– două terase aferente celor două telescoape mobile
– Un spațiu expozițional care va fi în legătură cu cele două terase descoperite, ce vor găzdui câte un telescop mobil. Spațiul expozițional va fi dotat cu ecrane cu LED pe care vor putea fi urmărite imagini captate în timp, prin cele două telescoape.
h) Etaj 6:
– Punct de observare echipat cu două telescoape mobil.
– Platformă rotativă destinată observării panoramice a orașului.
– Spațiu expozițional va fi dotat cu ecrane cu LED-uri, pentru observarea unor imagini captate în timp prin Observatorul Astronomic.
i) Camera telescop:
– Observator astronomic
j) Scara interioră a Castelului de Apă
– spațiu expozițional ce va prezenta în imagini o călătorie prin Univers. Expoziția pictată de pe scara Castelului de Apă va fi o introducere pentru următoarele expoziții care se vor găsi la etajele superioare
– Până la etajul 1 vor fi desenate planetele sistemului solar și alte corpuri cerești
– Între etajele 1 și 2 vor fi imagini artistice cu Calea Lactee, dar și diverse nebuloase și roiuri stelare.
– Între etajele 2 si 3 vor fi pictate imagini cu galaxii diverse.
– Între etajele 3 si 4 vor fi pictate cele importante constelații vizibile din România.
– Între etajul 4 și ultimul nivel vor fi pictate diferite instrumente optice folosite în astronomie, dar și sateliți și misiuni de cercetare.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •