[quote style=”1″]Si viscoleste asa urat afara…si-asa de teama mi-i c-acopera tot orasul…da ce sa fac,…m-am aciuat langa o ulcea de rubiniu, iara de teama-mi descant c-o duba de crumpi, cu sclipiri rosiatice de paprika usturata! Pace tuturor!
No dragilor, acuma doara nu v-ati inchipui…Doamne feri, ca cine stie ce fapta au savarsit crumpii ceia, motiv pentru care au fost retinuti si transportati cu mijloacele specifice (a se citi duba) la audieri. Asa-mi place (asta ca o paranteza) de fatucile alea, zise jurnaliste, unele chiar cu pretentii, care glasuiesc pe sticla,…cutare a fost “saltat” de mascati, prin “saltat” apreciez eu, siluindu-se limba romana si conceptul din Codul de Procedura, care statueaza retinerea. Ma rog, asta-i alta mancare de crumpi…!
Dragilor, prin urmare crumpii aia (a se citi cartofi, de catre cei nefamiliarizati cu graiul locului), varati si-n duba (un alt regionalism banatean fermecator, semnificand o banala tava), au fost trasi in chinuri fierbinti cu oaresce slaninuta afumata (de data asta un diminutiv sclifosit de targ, slanina dragilor, varstata-n carne), motiv, dar mai ales pretext de descantec de spaima, c-o sticla de rubiniu, asa ca sa treaca viscolul asta naucitor. O alcatuire clasica, banateana, savuroasa-n simplitatea ei, similara cu altele, unele cu denumiri amuzante, de genul “Crumpi pe plec”, inca des uzitata la sat si apreciez eu, de ce nu, avand potential si pentru noi ceilalti.
Deci Crumpi in duba, varianta neaosa a cartofilor aia frantuziti, mancare buna, aspra, adevarata, de romani autentici. Haidem sa vedem ce ne trebuie de-o duba de crumpi…
[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 2 oca de cartofi potriviti
- ½ oca slanina afumata (de-aia varstata-n carne)
- Untura (deajuns pentru rumenit)
- Paprika (dulce sau usturata)
- Sare
[/list]
Mod de preparare:
Aice se vede simplitatea pregatirii, este un preparat aproape rustic, dar atat de savuros, asa ca incepem prin a curata cartofii, ii spalam si ii taiem bucati sau felii rotunde.
Slanina o taiem felioare subtiri pentru a se putea aproape topi la fierbinteala din cuptor.
Incingem duba (nu aia de la penitenciar, ci tava) cu untura, punem cuvincios bucatile sau feliile de cartofi, acoperim totul cu slana si varam in cuptor (cuptor care am avut grija sa-l preincalzim in prealabil, nu…).
Dupa ce s-or chinui vre-o 45-50 minute, is gata, asa ca-i scoatem din tava frumos, ii punem la blide si-i presaram cu paprika!
Dragilor, Crumpi in duba se dau la masa fie pe langa cevasilea carnuri, daca sunt, dar pot sta si in singuratate, alaturi de ceva castraveti murati si cum spuneam mai la deal, langa o ulcea de rubiniu, numa’ bun sa-ti ia de spaima!
S-aveti pofta!
Sursa: Retete Culinare