Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi informează contribuabilii că prin Ordinul nr. 444/3.12.2024 a fost stabilită norma de venit pentru punctul gastronomic local, precum şi a coeficienţilor de corecţie ai acesteia, pentru anul 2025. Nivelul normei anuale de venit corespunzătoare pentru punctul gastronomic local, pentru anul 2025, se stabileşte la suma de 44400 lei.
Punctele gastronomice locale sunt mici afaceri de familie care își primesc oaspeții în curtea lor și le oferă preparate tradiționale, realizate din produse locale, în bucătăria proprie.
Punctul gastronomic local este practic o mică afacere de familie menită să valorifice producția locală și să oferecel mai scurt lanț alimentar de la fermă în farfuria turistului, prin bucătăria gazdelor, pentru maxim 15 persoane simultan.
Produsele alimentare din oferta punctului gastronomic local se prepară din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din producția primară de la nivelul exploatației proprii, de la producători, pescari, vânători, culegători şi colectori de produse forestiere nelemnoase.
Punctul gastronomic local poate funcționa în locuințele particulare, ferme agricole, amenajări piscicole, stâne, stupine, crame, adăposturi pescărești, fonduri de vânătoare, crescătorii de vânat, complexuri de vânătoare, centre de colectare a ciupercilor și fructelor de pădure, centre de colectare a vânatului.
Pentru anul 2025 se utilizează următorii coeficienţi de corecţie a normei de venit:
Nr. Crt. | COEFICIENŢI DE CORECŢIE | |
1. | Vârsta contribuabililor: | |
-pentru femeile în vârstă de 50-55 ani şi pentru bărbaţii în vârstă de 55-60 ani | 40% | |
-pentru femeile în vârstă de 55-60 ani şi pentru bărbaţii în vârstă de 60-65 ani | 50% | |
-pentru femeile în vârstă de peste 60 ani şi pentru bărbaţii în vârstă de peste 65 ani | 60% | |
-pentru tinerii în vârstă de până în 40 de ani | 60% | |
2. | Timpul afectat desfăşurării activităţii | 70% (pentru PGL administrat de persoană salariat cu normă întreagă) |
3. | Gradul de handicap sau de invaliditate a contribuabilului: | |
-gradul II de invaliditate şi handicap mediu | 40% | |
-gradul III de invaliditate şi handicap uşor | 30% | |
4. | Caracterul sezonier¹ al activităţii | 70% |
5. | Alte criterii specifice | |
-data înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a punctului gastronomic local | 70% (pentru primii 2 ani de activitate) | |
-zone defavorizate/zone cu constrângeri naturale specifice | 60% | |
-zone montane ( conform Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al viceprim-ministrului, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, nr. 97/1332/ 2019 privind aprobarea criteriilor de încadrare şi a listei localităţilor din zona montană) | 60% |
¹ Caracterul sezonier al unei activităţi, în sensul Codului fiscal, presupune o perioadă care se repetă de la an la an, în care anumite activităţi se impun a fi realizate pe durate relativ fixe în funcţie de anotimp/de sezon
Aplicarea acestor coeficienţi de corecţie se realizează în sensul reducerii normei anuale de venit menţionate anterior.
Contribuabilii care beneficiază de mai mulţi coeficienţi de corecţie, în sensul reducerii normei anuale de venit, aplică coeficientul de corecţie cel mai mare.