[quote style=”1″]Mi-au ramas de la reteta de Imam Baialdi doua vinete frumoase,care nu au mai avut loc in tava, asa ca m-am gandit cam ce as putea face cu ele. Solutia a venit rapid de la fii-miu, care mi-a comunicat transant ca ii este pofta de Vinete cu maionaisse, asa ca, unde-i ordin cu placere, nu am avut incotro si am indeplinit intocmai si la timp “dispozitia”. Mai fratilor, da-s bune vinetele astea, is’ asa de bune…ca nu-ti mai vine a te opri cand te apuci de ele. Nu ca as fi avut vreme sa le gust pe indelete, ca s-au topit instant si oricum Maitre se satura doar din mireasma cica…de parca as trai cu aer…dar oricum, au iesit de exceptie. Si ce poate fi greu in savarsirea unor vinete, “coptul, batutul maionaissei sau amestecatul/incorporatul lor”, nu…? Eiii, nu-i chiar asa…Hai sa povestim impreuna despre ce ne trebuie mai intai, apoi mai vedem…[/quote]
Ingrediente:
[list style=”check”]
- 2 bucati vinete
- 100 ml ulei
- 2 oua
- 1 lamaie
- Sare dupa gust
[/list]
Mod de preparare:
Nu trebuie sa mai povestim cum alegem vinetele si cum le coacem, am dezbatut asta pe larg in Salata de vinete sau in Zacusca cu ciuperci (asta pentru comozi, sau oameni cu timpul foarte limitat).
Asa ca odata materia prima ajungand in posesia noastra, incepem sa incorporam incet jumatate din cantitatea de ulei in vinetele deja tocate (cu un cutit de lemn, fireste), amestecand ferm in sensul acelor de ceasornic (pentru dreptaci) sau vice-versa pentru stangaci. La ambidextri e doar o problema de alegere de moment! Dupa ce am incorporat uleiul lasam la odihna si ne luam de maionaissa.
Separam galbenusul de albusul de ou. Galbenusurile le batem cu telul, adaugam sucul de lamaie, sare, amestecand continuu, pana capata consistenta omogena. In acest moment, incepem sa incorporam uleiul. Turnam constant, amestecand in acelasi sens, pana cand epuizam cantitatea de ulei vezi Metode de baza – Sosuri pentru salate.
Mda, nu ne mai ramane decat sa incorporam sosul de maionaisse in vinete, sa montam intr-un bol de salata si sa servim. A fost greu? Nu cred!
Pofta buna!
Sursa: Retete Culinare