Administratie

Statiunea Lacu Sarat impartita ca la Malta

Statiunea Lacu Sarat impartita ca la Malta
Statiunea Lacu Sarat impartita ca la Malta
Statiunea Lacu Sarat impartita ca la Malta

Lupta administrațiilor locale din comuna Chiscani și respectiv municipiul Brăila pentru stațiunea Lacu Sărat a trecut demult granițele județului, ajungând până la Tulcea, acolo unde s-a judecat ultimul proces în cauza Lacu Sărat.

Decizia instanței tulcene din 26 noiembrie, de a recunoaște jurisdicția teritorială a comunei Chiscani asupra stațiunii Lacu Sărat, va deschide o altă perspectivă privind dezvoltarea stațiunii. Cele două unități administrativ teritoriale vor putea uza de regimul asocierii pentru dezvoltare intercomunitară și pot să dezvolte un proiect comun de recunoaștere a statutului de „interes național” al Stațiunii turistice Lacu Sărat.

Primăria din comuna Chiscani, condusă de UNPR-istul Ion Crăciun, a obținut în instanță o recunoaștere a apartenenței administrative a stațiunii Lacu Sărat la teritoriul comunei. Hotărârea pronunțată la Tribunalul Tulcea poate fi contestată de Primăria Brăila la Curtea de Apel Constanța în termen de 15 zile de la comunicare. Decizia instanței nu face decât să complice implicarea municipiului Brăila în gestionarea stațiunii, printr-o asociere cu Primăria Chiscani, care nu dispune de resursele financiare suficiente pentru aducerea stațiunii la statutul de stațiune de interes național.

Cele două unități administrativ teritoriale se bat prin instanțe pentru teritoriul stațiunii de peste 10 ani, iar din 2013 acest proces s-a judecat la Tribunalul Tulcea.

Dacă Primăria Chiscani nu va renunța la acțiunea în justiție, asocierea de dezvoltare, aprobată în 2013 de cele două consilii locale, dintre cele două unități administrativ-teritoriale nu mai are obiect. Pe de altă parte, nici Primăria Chiscani nu va putea singură să construiască infrastructura adiacentă stațiunii și nu va obține statutul de stațiune de interes național, ce ar aduce investiții turistice în zonă. Un fond de reabilitare a stațiunii de 570 000 de lei a fost alocat încă din 2010 de Ministerul Dezvoltării, condus atunci de Elena Udrea, dar din cauza diferendelor din justiție, banii au stat neutilizați în Trezorerie.

[quote]Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii reconvenţionale. Admite acţiunea şi cererea reconvenţională . Obligă pârâtele Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Braila şi Unitatea Administrativ Teritorială a comunei Chiscani să stabilească hotarul comun al celor două unităţi administrativ teritoriale conform limitelor stabilite prin Suplimentul nr.2 la raportul de expertiză tehnică judiciară -refăcut-, respectiv Anexa 6- revizuită-, expertiză întocmită de expert tehnic Sîrbu Ionel. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare[/quote], se arată în sentința pronunţată în şedinţa publică din data de 26 noiembrie 2015.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •