11 tineri s-au inscris la Proiectul ”Salvator din Pasiune”

ArticoleSimilare

Proiectul “Salvator din pasiune” inițiat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență a atras tineri brăileni și la a treia etapă. Tinerii care s-au înscris vor să se pregătească pentru a activa ca voluntari în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Anul aceasta, s-au înscris 11 tineri, toţi elevi de liceu, care urmează să parcurgă câteva etape de instruire înainte de a putea participa efectiv în misiune alături de pompierii profesionişti sau de paramedicii SMURD. Cursurile de pregătire au început pe data de 25 noiembrie şi se vor ţine în special sâmbăta şi duminica, pentru ca tinerii înscrişi în proiect să poată participa. Programul este deschis pentru persoane cu vârste cuprinse între 16 şi 65 de ani, însă de data aceasta au aplicat pentru înscriere doar adolescenţi.

Participanții la proiectul “Salvator din pasiune”  se desfășoară în mai multe etape de pregătire. La început aceştia pot acorda doar ajutor necalificat, pe parcurs, odată ce acumulează experienţă, funcţie şi de numărul de ore pe care le petrec pe teren, vor putea interveni alături de pompieri şi la misiuni mai complexe. La incendii şi descarcerări, au acces doar cei care reuşesc să acumuleze cel puţin 480 de ore. Cei ce ajung în acest stadiu primesc echipament de protecţie adecvat. Numărul de ore acumulate în activitatea de voluntar va conta în cazul celor ce vor să se înscrie într-o instituţie de învăţământ specializată, pentru a se angaja în structurile ISU.

Programul a debutat în primăvara anului 2016, când la Brăila s-au înscris şase voluntari. Pe parcurs, patru dintre ei au renunţat, însă ceilalţi doi au trecut de toate etapele, iar în prezent participă cot la cot cu cadrele profesioniste ale ISU Dunărea Brăila.

Cei doi voluntari din primul proiect demarat în 2016 sunt Andreea Lupaşcu, elevă în clasa a XII-a a Colegiului Naţional “Nicolae Bălcescu”, și Marian Radu, în vârstă 37 de ani, din satul Perişoru, oraşul Ianca.

Andreea Lupașcu, după numeroase misiuni la care a participat împreună cu echipajele SMURD, tânăra intenționează să urmeze cursurile unei facultăţi de medicină, pentru a-şi pune în continuare energia în sprijinul celor care au nevoie de ajutor. Celălalt voluntar activează ca agent de pază.

În cea de-a doua ediţie a programului “Salvator din pasiune” s-au înscris la Brăila 10 voluntari.