Politica

Viorel Botea, candidatul PMP la Camera Deputaților

Viorel Botea, candidatul PMP la Camera Deputaților

Botea Viorel, profesor de matematică la Colegiul Național Nicolae Bălcescu, Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar General Județean Brăila, este candidatul care deschide lista PMP Brăila la Camera Deputaților.

Viorel Botea este absolvent al Universității de Științe ale Naturii, Facultatea de Matematică din Craiova, și studii masterale în Capacități Administrative și Acquis Comunitar, la SNSPA. De asemenea, a absolvit cursuri post-universitare la Universitatea Dunărea de Jos în Management Educațional.

”Faptul că de-a lungul anilor am căpătat o experiență în administrația publică locală, având totodată mai multe funcții, inclusiv aceea de Inspector Școlar General la Inspectoratul Școlar General Județean Brăila, îmi permit să afirm că pot sprijini cetățenii brăileni în rezolvarea problemelor, atât din punct de vedere al educației, cât și din punct de vedere al administrației. Mai mult decât atât, în continuare am un nou mandat de Consilier Județean, din partea Partidului Mișcarea Populară”, spune Viorel Botea.

Dacă vă uitați în urmă, la realizările d-voastră din perioada anterioară, de care anume sunteți cel mai mulțumit?

În anii anteriori, am avut rezultate care m-au propulsat în ochii concetățenilor, ochii brăilenilor, ca o persoană care oferă tot timpul stabilitate, corectitudine și respect față de oameni. Și ma refer în primul rand la faptul că, în activitatea de profesor, am avut rezultate deosebite cu elevii mei la tot ceea ce înseamnă olimpiade, concursuri, examene naționale.

Din punct de vedere managerial, am reușit să duc Braila în mandatul meu de Inspector General pe locul 1, atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat.

De asemenea, pot spune că, din punct de vedere al managementului educațional am reușit ca la nivelul anului 2011 să implementez proiecte europene în valoare de peste 12 milioane de euro, însemnând formări atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice. Nu în ultimul rând, cred că foarte important este un lucru, acela că pe unde am fost și pe unde am condus sau am avut activitate, eu am format echipe, oameni competenți, oameni corecți, oameni valoroși, din punct de vedere moral, alături de care am reușit să obțin rezultatele pe care mi le-am propus.

În calitate de șef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila ați fost în contact permament cu membrii societății brăilene. Care sunt problemele de ordin moral și economic identificate de dvs. în urma contactului cu brăilenii?

Ne referim în primul rând la problemele de natură economică. În momentul de față marea majoritate a vechilor fabrici, a vechilor uzine sunt distruse, iar totul este bazat numai pe o producție agricolă, care de cele mai multe ori este subdezvoltată. Dezvoltarea Brăilei în ultimii 30 de ani a fost de fapt o subdezvoltare, o subdezvoltare care a dus la pierderea locurilor de muncă, a dus la depopularea orașului, și mai mult decât atât, a gonit tinerii din Brăila, pentru că într-adevăr pot spune cu siguranța acest lucru, fiindcă eu ca profesor am văzut că peste 99% dintre elevii mei, indiferent că sunt de la Bălcescu, de exemplu, sau de la Murgoci, sau de la orice alt liceu, dar elevii mei, 99%, au plecat din Brăila și nu s-au mai întors. Brăila nu oferă în momentul de față șanse de dezvoltare pentru tânăra generație, ci oferă doar șanse pentru cei mai în vârsta, sau cei care sunt, să zicem, trecuți de a doua tinerețe, prin ajutoare sociale și evident, prin pensii, pentru că omul a muncit și este firesc să se bucure de o pensie. Dar pentru oamenii activi Brăila nu oferă în momentul de față un trai decent, un trai de calitate, care să le permită să vină și să lucreze, sau să rămână în Brăila.

Ca om implicat în fenomenul politic încă din 1997 și membru fondator al Partidului Mișcarea Populară, care este părerea dumneavoastră despre impactul clasei politice în societatea brăileană în ultimii 20 de ani?

Clasa politică, în ultimii 20 de ani, a fost o zonă în care toți cei implicați s-au gândit doar la problemele personale. Clasa politică s-a arătat implicată în promisiuni electorale în timpul campaniilor electorale, iar ulterior, aceste promisiuni, puține dintre ele, au fost puse în aplicare. Și au fost puse mai mult în aplicare din cauza faptului că erau gropile cât roata de la mașina, pentru faptul că în Brăila era o nesiguranță, pentru că transportul în comun era foarte defectuos, lucruri care între timp s-au mai remediat, dar acestea sunt câteva lucruri pe care, în alte localități din țară, le vedem rezolvate de foarte mult timp. Adică, în momentul de față, nu spun decât un lucru. S-au rezolvat nevoi elementare ale existenței și a desfășurării activității, a vieții, în Municipiul Brăila. De aceea consider că aceasta clasă politică, în momentul de față, trebuie schimbată. Și trebuie schimbată, nu de dragul vorbelor, trebuie schimbată cu oameni competenți, oameni pe care noi, eu și colegul meu care candidează la Senat din partea PMP, domnul Iorga Doruleț, dorim să le realizăm prin fapte și nu prin vorbe.

Ce le puteți reproșa foștilor și actualilor oameni politici, aleși în urma alegerilor electorale din Brăila, că nu au făcut pentru județ?

În primul rând ei trebuiau să găsească soluții prin care firmele din diverse colțuri ale lumii să vină la Brăila și să creeze locuri de muncă.

În al doilea rând, nu au creat facilități pentru investitorii care au dorit să vină la Brăila și să poată face investiții pentru ca tânăra generație, oamenii care nu au locuri de muncă, să vină și să muncească în aceste firme.

Mai mult decât atât, nu există în momentul de față niciun fel de legătură cu arterele principale de transport și arterele principale economice din România. Într-adevăr, se contruiește podul acum, dar faptul că o persoană s-a chinuit să facă acest lucru, se va vedea doar peste câțiva ani. Și în plus de asta, tot ceea ce înseamnă infrastructura din jurul podului trebuie realizată. Deci sunt multe lucruri de infrastructură care trebuiau realizate în aceasta perioadă, care să ne conecteze la marele artere economice și de transport ale României și ale lumii. De asemenea agricultura a fost lăsată de izbeliște. Repet, agricultura se face în momentul de față semi-empiric și mulți fermieri care în momentul de față au reușit să-și facă niște exploatații agricole corespunzătoare nivelului european, au făcut doar cu efort personal și cu foarte puțin sprijin din partea instituțiilor statului, și mă refer aici la autoritățile locale.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •