Politica

USR propune votul electronic la distanță pentru a mări participarea la vot

USR propune votul electronic la distanță pentru a mări participarea la vot

USR Brăila a organizat vineri, 22 februarie 2019, dezbaterea ”Votul electronic la distanță și cum poate fi implementat în România”. 

Dezbaterea ”Votul electronic la distanță și cum poate fi implementat în România” a avut parte de prezența a doi dintre inițiatorii proiectului, Florina Presadă, senator USR de București și expertul în vot electronic Sorin Pavel, alături de președintele USR Brăila, Cătălin Stancu.

Conform unui sondaj IMAS, la comanda USR, în luna ianuarie 2019, 57,1% din cei intervievați au răspuns că ar fi de acord cu introducerea unui astfel de sistem de vot, iar 37,9% au răspuns cu ”NU”. În același sondaj, la întrebarea ”Dacă la următoarele alegeri din România s-ar introduce votul electronic la distanță, dumneavoastră ați merge la vot?”, 71,7% au răspuns că ar participa la vot.

[quote]Votul electronic la distanță va avea o etapă experimentală, care se va desfășura pe parcursul următoarelor trei scrutine naționale consecutive organizate de la data intrării în vigoare a legii. În etapa experimentală, în situația alegerilor pentru Parlamentul European și alegerilor pentru Președintele României, votul electronic la distanță se realizează într-o singură unitate administrativ-teritorială. În situația alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale, precum și a unui referendum național, în etapa experimentală votul electronic la distanță se realizează într-o singură circumscripție electorală. Unitatea administrativ-teritorială, respectiv circumscripția electorală în care se desfășoară etapa experimentală a votului electronic la distanță sunt stabilite de către Autoritatea Electorală Permanentă prin tragere la sorți la fiecare scrutin, conform unei metodologii adoptate de Autoritatea Electorală Permanentă în termen de maximum 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi[/quote] prevede legea propusă de USR.

Inițiatorii proiectului spun că votul electronic de la distanță este secret și permite alegătorului să verifice independent dacă votul său a fost recepționat și a fost înscris corect, dar și dacă votul său a fost numărat așa cum a fost înscris.

[quote]Votul electronic la distanță poate fi folosit pentru toate tipurile de alegeri (locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale), precum și pentru referendumurile naționale ori locale și indiferent dacă alegătorii au domiciliul sau reședința în țară sau în străinătate. Fiecare cetățean poate vota cu ajutorul unui certificat digital pe care îl obține de la Autoritatea Electorală Permanentă și folosind o aplicație de vot electronic. Procesul de vot electronic va începe cu 6 zile înaintea scrutinului la urne, iar în ziua votului, chiar dacă ai votat electronic, te poți duce la secția arondată, unde poți vota pe hârtie. În acest caz, votul electronic va fi anulat. Doar ultimul vot contează[/quote] au precizat inițiatorii proiectului.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •